Wouter Hoeffnagel - 12 oktober 2024

Guideline aan over grondslag gerechtvaardigd belang aangenomen door EDPB

De European Data Protection Board (EDPB) neemt guidelines aan over de grondslag ‘gerechtvaardigd belang’. Ook is het werkprogramma voor 2025 gepubliceerd, een verklaring aangenomen over nieuwe Europese wetgeving voor de handhaving van de AVG en een advies aangenomen over de verplichtingen van verwerkingsverantwoordelijken, verwerkers en subverwerkers.

Guideline aan over grondslag gerechtvaardigd belang aangenomen door EDPB image

Gerechtvaardigd belang

De EDPB neemt nieuwe richtlijnen aan over het gebruik van 'gerechtvaardigd belang' als grondslag voor de verwerking van persoonsgegevens onder de AVG. Dit is één van de zes wettelijke grondslagen waar organisaties gebruik van kunnen maken. De richtlijnen helpen organisaties te beoordelen of ze gegevens mogen verwerken op basis van een gerechtvaardigd belang. Dit is alleen toegestaan als aan drie voorwaarden wordt voldaan: er moet een daadwerkelijk gerechtvaardigd belang zijn, de verwerking moet noodzakelijk zijn om dat belang te behartigen, en dit belang moet zwaarder wegen dan de rechten van de betrokkenen.

De richtlijnen geven voorbeelden van situaties waarin een gerechtvaardigd belang kan worden gebruikt en waar organisaties op moeten letten bij de toepassing ervan. Zo hebben betrokkenen speciale rechten wanneer hun gegevens worden verwerkt op basis van deze grondslag. Daarnaast loopt er tot 20 november 2024 een publieke consultatie, waarbij iedereen feedback kan geven op de richtlijnen via de EDPB-website. Na afloop beoordeelt de EDPB of er aanpassingen nodig zijn op basis van de ontvangen reacties.

Werkprogramma 2025

De EDPB neemt daarnaast haar werkprogramma voor 2024 en 2025 aan, gebaseerd op haar strategie. Hierin staan onder andere plannen voor nieuwe richtlijnen over gegevensverwerking voor wetenschappelijk onderzoek, de relatie tussen de AVG en andere Europese wetgeving, en nieuwe technologieën zoals generatieve AI. Daarnaast richt de EDPB zich op het versterken van de samenwerking tussen privacytoezichthouders binnen en buiten de Europese Economische Ruimte (EER).

Handhaving van de AVG

In 2023 heeft de Europese Commissie, op verzoek van de EDPB, een wetsvoorstel ingediend om de samenwerking tussen privacytoezichthouders in de EER te verbeteren. Dit is nodig omdat veel organisaties internationaal opereren en toezichthouders samen moeten werken bij de handhaving van de AVG. Hoewel het wetgevingstraject al vergevorderd is, is het nog niet afgerond. De EDPB heeft daarom een verklaring aangenomen om de Europese wetgever te ondersteunen bij het maken van keuzes in dit proces, waarbij de Autoriteit Persoonsgegevens nauw betrokken is geweest.

Verplichtingen van verwerkingsverantwoordelijken, verwerkers en subverwerkers

Tot slot is door de EDPB een advies aangenomen over de verantwoordelijkheden van verwerkingsverantwoordelijken, verwerkers en subverwerkers. In dit advies verduidelijken de Europese privacytoezichthouders hoe zij de wet interpreteren in situaties waarin een verwerkingsverantwoordelijke samenwerkt met één of meerdere verwerkers en/of subverwerkers. Het advies biedt uitleg over de wederzijdse verplichtingen en de inhoud van verwerkersovereenkomsten.

Meer informatie is hier te vinden.

Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024 ALSO BW tm 16-10-2024
Axians 09/10/2024 - 22/10/2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!