Redactie - 11 oktober 2024

Nederlandse bedrijven verbinden zich aan Net-Zero Science Based Targets

Vertegenwoordigers van diverse Nederlandse bedrijven verbinden zich aan de Net-Zero Science Based Targets van het Science Based Targets initiative (SBTi). Dit gebeurde tijdens een CEO-ontbijt in Den Haag op 10 oktober, dat werd geleid door Paul Polman. Deze bijeenkomst vormt een belangrijke stap richting de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs, met als doel de wereldwijde temperatuurstijging tot 1,5°C te beperken.

Nederlandse bedrijven verbinden zich aan Net-Zero Science Based Targets image

Het ontbijt, waar leidinggevenden uit verschillende sectoren zoals technologie, financiën en consumentengoederen aanwezig waren, benadrukt de noodzaak van snelle en gezamenlijke actie. De deelnemende bedrijven — Signify, Fairphone, Omdus, Ortec, Arbo Unie, Nobian en Fugro — bevestigen hun ambitie om in 2050 netto nul uitstoot te bereiken. Dit evenement toont aan dat de Nederlandse private sector vooroploopt in klimaatmaatregelen en zich richt op het ontwikkelen van concrete oplossingen in plaats van alleen doelen te stellen.

Van doelstellingen naar praktische strategieën

Waar eerdere edities van het CEO-ontbijt zich richtten op de urgentie van klimaatactie, ligt de focus dit jaar op de volgende stap: het omzetten van duurzaamheidsdoelstellingen naar praktische strategieën. De gesprekken aan tafel zijn gericht op het overwinnen van de uitdagingen bij het realiseren van deze doelen in uitvoerbare oplossingen.

Paul Polman, zakelijk leider, campagnevoerder, mede-auteur van "Net Positive" en voorzitter van het evenement, sprak zijn steun uit: “De bijeenkomst van vandaag laat zien welke vooruitgang Nederlandse bedrijven boeken in de strijd tegen klimaatverandering. Echter, het stellen van doelen is slechts de eerste stap; succes hangt af van de uitvoering. Meer dan ooit speelt het bedrijfsleven een cruciale rol in het bevorderen van concrete acties om klimaatdoelen te bereiken en te zorgen voor een leefbare en welvarende planeet voor de mensheid.”

De belangrijkste resultaten en uitkomsten van de discussie zijn:

  • Collectieve toewijding aan Net-Zero: De negen ondertekenaars bevestigen hun betrokkenheid bij de Net-Zero Standard, met als doel de uitstoot in de gehele waardeketen tegen 2050 te reduceren en deze in 2030 met de helft te verminderen.
  • Focus op innovatie en samenwerking: De bedrijven besluiten om over sectoren heen samen te werken aan nieuwe technologieën en kennisdeling, met als doel de inspanningen voor CO2-reductie te versnellen.
  • Duurzame groei: De leiders benadrukken dat het bereiken van netto nul uitstoot nieuwe economische kansen biedt en duurzame groei bevordert, waarbij milieubewustzijn hand in hand gaat met zakelijk succes.

Emissies terugdringen

De bedrijven die zich bij dit initiatief hebben aangesloten, zijn vastbesloten om zowel op korte als lange termijn heldere doelstellingen voor emissiereductie te stellen. Ze willen tegen 2050 een netto-nul uitstoot van broeikasgassen in hun volledige waardeketen bereiken, met onafhankelijke validatie van SBTi. Dit betekent dat ze hun uitstoot aanzienlijk moeten reduceren, met als doel deze tegen 2030 met de helft te verminderen. Voor 2050 moet de resterende uitstoot tot een absoluut minimum worden beperkt, waarbij niet te vermijden emissies gecompenseerd worden. De Net-Zero standaard van SBTi vertegenwoordigt het hoogste niveau van ambitie dat bedrijven momenteel kunnen nastreven en omvat de emissies uit de gehele waardeketen.

Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024 Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-6 | 07-10 tm 14-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!