Witold Kepinski - 14 oktober 2024

Sterke resultaten voor de softwaremarkt in de Nordics softwaremarkt

De Main 50, de ranking van de best presterende software bedrijven, breidt zich dit jaar uit naar de Nordics. Dit is een belangrijke stap in het verder onder de aandacht brengen van het succes van softwarebedrijven in Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland. Ook in de Nordics omarmen veel softwarebedrijven inmiddels het Software as a Service (SaaS) model, en passen zich daarmee aan het veranderende softwarelandschap. Ondanks de huidige economische onzekerheden en de hoge inflatie heeft de top 50 van softwarebedrijven in de regio goede/sterke prestaties laten zien, met een totale omzetgroei van 21% in 2023 ten opzichte van het jaar daarvoor. De top drie winnaars van dit jaar, in volgorde van ranking, zijn Confirma Software, Bjorn Lunden en Xensam AB.

Sterke resultaten voor de softwaremarkt in de Nordics softwaremarkt image

De Main Software 50, die in 2012 voor het eerst werd gelanceerd in de Benelux, is een toonaangevende ranglijst van particuliere softwarebedrijven. Elk jaar worden de deelnemende bedrijven gerangschikt op basis van belangrijke prestatie-indicatoren, waaronder omzetgroei, winstgevendheid, cloud en SaaS-omzet, terugkerende omzet en internationale omzet. De ranglijst wordt geverifieerd door het onafhankelijke onderzoeksbureau Menon Economics om transparantie en nauwkeurigheid te garanderen.

Benchmark: Main Software 50 Nordics 2024 vs. Main Software 50 Benelux en Main Software 50 Duitsland 2023

Uit de financiële gegevens van de twee edities van de Main Software 50 Benelux & Germany in 2023 en de huidige editie 2024 van de Main Software 50 Nordics blijkt dat de deelnemende softwarebedrijven de afgelopen jaren consistent groeipercentages van meer dan 20% hebben behaald. Een belangrijke drijfveer achter deze groei is de aanzienlijke gemiddelde bijdrage van terugkerende omzet in de afgelopen twee jaar (82% in de Nordics in editie 2024; 62% in Duitsland in editie 2023; en 75% in de Benelux in editie 2023). Dit laat de inherente stabiliteit en schaalbaarheid van bedrijfssoftware-oplossingenzien. Trends in de market laten zien dat de overstap naar SaaS in de Nordics blijft versnellen, gedreven door de grote voorspelbaarheid en schaalbaarheid.

Een opvallend kenmerk van de 2024 Main Software 50 Nordics ranglijst is de substantiële bijdrage van internationale omzet. Meer dan de helft van de totale omzet van de regio (52%) is nu afkomstig van internationale markten; een aanzienlijke stijging ten opzichte van de 2023-ranglijst voor de Benelux (31%) en Duitsland (17%). Deze groei benadrukt de groeiende wereldwijde aanwezigheid van Nordics softwarebedrijven, waar internationale verkoop een veel belangrijkere rol speelt dan bij hun Benelux- en Duitse tegenhangers. De schaalbaarheid van cloud-gebaseerde oplossingen is een belangrijke factor geweest in deze uitbreiding, waardoor bedrijven nieuwe markten kunnen betreden en efficiënter klanten kunnen aantrekken dan met traditionele on-premise oplossingen. Met name Noord-Europese ondernemers zijn al vroeg in hun ontwikkeling mondiaal georiënteerd vanwege hun kleinere thuismarkten, wat heeft geresulteerd in hogere waarderingen, sterkere groeitrajecten en een bredere internationale aanwezigheid.

Overall kampioenen 2024: Confirma Software, Bjorn Lunden en Xensam AB

Tijdens de prijsuitreiking werden vijf prijzen toegekend: de Overall Champions Award voor de top drie, de Highest Growth Award voor het bedrijf (met een omzet van meer dan 1 miljoen euro) met de hoogste omzetgroei en de Main Accelerator Award voor de start-up (opgericht in de afgelopen 5 jaar en met een omzet van minder dan 1 miljoen euro) met de hoogste omzetgroei. De Overall Champions Award van dit jaar bekroonde de top drie bedrijven: Asset Management softwareleverancier Xensam AB behaalde de derde plaats met een opmerkelijke groei in SaaS-omzet. Het Zweedse financiële softwarebedrijf Bjorn Lunden behaalde de tweede plaats door uit te blinken in winstgevendheid en SaaS-omzet. Confirma Software, een prominente leverancier van financiële en administratieve oplossingen, eiste de toppositie op. De hoge omzetgroei van Confirma Software kan deels worden toegeschreven aan de strategische buy-and-build aanpak, maar ook aan het aanzienlijk grotere personeelsbestand van 450 medewerkers in vergelijking met andere deelnemers aan de ranglijst van dit jaar.

Main Accelerator Award voor bouwsoftwarebedrijf, Vitus

De Main Accelerator Award voor het best presterende bedrijf jonger dan 5 jaar en met een omzet van minder dan 1 miljoen euro is toegekend aan het Deense Vitus, een softwareleverancier voor de bouw- en civiele sector. In 2023 slaagde Vitus erin zijn omzet te verdubbelen met slechts 7 FTE's. Vitus is opgericht in 2020 en met hoofdkantoor in Søborg.

Highest Growth Award voor digitale assistent voor Asset Management: Xensam AB

De Zweedse Asset Management softwareleverancier Xensam AB onderscheidde zich dit jaar door ook de Highest Growth Award te winnen. De Highest Growth Award wordt uitgereikt aan het bedrijf dat de hoogste omzetgroei wist te realiseren tussen 2022-2023. Xensam AB slaagde erin om de omzet meer dan te verdubbelen en het aantal FTE's bijna te verdubbelen. Bovendien ontving Serviceform, een Fins bedrijf voor verkoopsoftware, de tweede prijs voor de Hoogste Grote derde prijs ging naar de leverancier van financieel-administratieve software, Oxceed AB.

Aanhoudende groei ondanks economische onzekerheid

Hoewel de economische vooruitzichten onzeker blijven met hoge inflatie, verhoogde rentetarieven en voortdurende sociale uitdagingen, blijven software-ondernemers optimistisch. Twee derde van hen verwacht een groei van meer dan 20% in het komende jaar. Hoewel de sector een terugval kende tijdens de beginfase van de pandemie in 2020, heeft het vertrouwen zich sindsdien hersteld, zelfs ondanks de zorgen over een mogelijk lastiger economisch klimaat.

“We zijn verheugd om de Main Software 50 ranking uit te breiden naar Nordics, als erkenning voor de prestaties van softwarebedrijven in de regio”, zegt Wessel Ploegmakers, partner en hoofd Nordics bij Main Capital Partners.De top 50 bedrijven in Nordics lieten een consistente groei zien, naast een duidelijke toename in terugkerende inkomsten, met name uit internationale inkomstenstromen. Dit weerspiegelt de sterke wereldwijde concurrentiekracht en schaalbaarheid van softwarebedrijven in de Nordics, die hen positioneren als leiders in innovatie en uitbreiding buiten hun thuismarkten.”

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 Dutch IT Security Day BW tm 15-10-2024
DIC Awards BN tm 28-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!