Redactie - 15 oktober 2024

AddComm update over security incident en betalen losgeld

AddComm,, gespecialiseerd in het verzenden van gemeentelijke documenten, heeft Infomedics geïnformeerd dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) haar onderzoek heeft afgerond. "De AP heeft geconcludeerd dat eerdere bevindingen van AddComm en haar externe experts onvoldoende zekerheid bieden over de gevolgen van het beveiligingsincident. Wij hebben onze klanten hierover inmiddels geïnformeerd."

AddComm update over security incident en betalen losgeld image

De AP is na onderzoek bij AddComm van oordeel dat niet met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld dat data van de klanten van AddComm niet is weggenomen. "Uit het onderzoek van de AP blijkt ook niet dat data van klanten (individuele zorgconsumenten) van Infomedics wel is weggenomen, maar enkel dat het risico niet kan worden uitgesloten. In die gevallen is het standpunt van de AP dat de betrokken zorgconsumenten moeten worden geïnformeerd", zo meldt Infomedics.

De betrokken zorgconsumenten ontvangen binnenkort een brief van Infomedics of van hun zorgaanbieder waarin zij alsnog worden geïnformeerd over het datalek conform de eisen die de AVG daaraan stelt.

AddComm betaalt losgeld na grootschalige datalek aldus Algemeen Dagblad (AD)

AddComm heeft volgens het AD  een aanzienlijk bedrag aan losgeld betaald aan cybercriminelen na een grootschalige datalek. De hackers wisten toegang te krijgen tot gevoelige gegevens van ruim 16.625 inwoners en bedrijven in Noord-Holland, waaronder gegevens van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De beslissing om het losgeld te betalen is volgens het AD genomen om te voorkomen dat de gestolen gegevens, waaronder namen en adressen, openbaar zouden worden gemaakt. Hoewel het exacte bedrag dat is betaald niet bekend is, wordt geschat dat het om een aanzienlijk bedrag gaat. Op de websites van Addcomm en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) staat verder op de homepage geen direct informatie te lezen over deze zaak.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier heeft aangegeven dat het de getroffen inwoners en bedrijven zal informeren over de stappen die zij kunnen ondernemen om zich te beschermen tegen mogelijke identiteitsfraude, aldus het AD.

Gartner BW tm 02-11-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
ALSO BN + BW tm 16-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!