Witold Kepinski - 15 oktober 2024

Defensie investeert 100 miljoen euro in fonds om innovatiekracht Nederlandse startups te vergroten

Het ministerie van Defensie kondigt een nieuw op te richten investeringsfonds aan, het SecFund (‘Security Fund’). Dit fonds, met een fondsvermogen van 100 miljoen euro, gaat vroege fase financieringen verstrekken aan Nederlandse startups, scale-ups en innovatief mkb die voorzien in de innovatiebehoefte van Defensie. Het fonds investeert tot een maximum bedrag van 5 miljoen euro per onderneming.

Defensie investeert 100 miljoen euro in fonds om innovatiekracht Nederlandse startups te vergroten image

Het ministerie van Defensie, de provincies, het ministerie van Economische Zaken, de regionale ontwikkelingsmaatschappijen en de industrie bundelen hiermee hun krachten voor nationale veiligheid, innovatiekracht en economische groei.
Innovatieve bedrijven in de defensiesector ervaren in vergelijking met bedrijven in ander sectoren vaker een drempel bij het verkrijgen van financiering, blijkt uit onderzoek van de Europese Unie. Het ophalen van risicokapitaal vormt een grote uitdaging. Niet alleen doordat de kapitaalbehoefte van deze bedrijven zeer groot is, maar ook doordat financiers terughoudend zijn met het investeren in de defensie-industrie. Het SecFund moet dit gat overbruggen.

Dual-Use in veiligheid en civiel

Het SecFund gaat zich richten op dual-use producten. Dit zijn producten die zowel civiel als in de veiligheidssector kunnen worden toegepast. Zoals technologie die installaties geluidsarm kan maken. Deze toepassingen zorgen enerzijds voor stille fabrieken en anderzijds voor drones met minder geluid. Een ander voorbeeld is LiFi: een nieuwe generatie datatransmissie, die sneller is dan WiFi en meer data per seconde kan overdragen. Of denk aan geavanceerde radiotechnologie.
“Met het SecFund ondersteunen we start- en scale-ups in een cruciale fase om samen tot innovaties te komen voor een veiliger Nederland”, aldus Gijs Tuinman, staatssecretaris Defensie.
Het SecFund is een samenwerking van de ministeries van Defensie en Economische Zaken en de negen regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s). Het is een fonds met landelijke dekking. De uitvoering wordt belegd bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) in samenwerking met de andere ROM’s. Zo wordt optimaal gebruik gemaakt van de daar aanwezige kennis en ervaring met investeren en venture development. De bovenregionale fondsmanager is BOM. De verwachting is dat het fonds in de loop van januari 2025 wordt opengesteld. Vanaf dat moment kunnen geïnteresseerde ondernemingen zich melden.
“Het bedrijfsleven kan een ongekende bijdrage leveren aan de innovatiekracht van defensie en andersom. Het SecFund versterkt daarmee de strategische autonomie en economische veiligheid in Nederland en draagt bij aan het verdienvermogen op de lange termijn”, aldus Brigit van Dijk – Van de Reijt, algemeen directeur van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) namens de negen regionale ontwikkelingsmaatschappijen.

ALSO BW tm 16-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Axians 09/10/2024 - 22/10/2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!