Wouter Hoeffnagel - 16 oktober 2024

'AI kan private sector helpen met realiseren duurzame ontwikkelingsdoelen'

De wereld staat op een kritisch punt in de strijd om de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's) van de Verenigde Naties te behalen, met nog maar zes jaar te gaan tot 2030. Een nieuw rapport van UN Global Compact en Accenture toont aan dat slechts 17% van deze doelen momenteel op schema ligt. Dit benadrukt de urgentie van directe actie. Generatieve AI wordt gezien als een belangrijke kans voor de private sector om deze doelen sneller te realiseren, met 97% van de wereldwijde besluitvormers die deze technologie als cruciaal beschouwen voor hun transformatie in de komende drie tot vijf jaar.

'AI kan private sector helpen met realiseren duurzame ontwikkelingsdoelen' image

Het rapport, getiteld "Generative AI for the Global Goals: The Private Sector’s Guide to Accelerating Sustainable Development with Technology", biedt bedrijven praktische richtlijnen voor de verantwoorde inzet van generatieve AI in de context van de SDG's. De bevindingen laten zien dat AI kan bijdragen aan operationele efficiëntie, innovatie kan stimuleren en de rapportage over duurzaamheid kan vereenvoudigen. Dit stelt bedrijven in staat om significante stappen te zetten richting het behalen van de doelstellingen voor 2030.

Technologie verantwoord inzetten

Sanda Ojiambo, CEO van UN Global Compact, merkt op dat generatieve AI de private sector in staat stelt om de SDG's sneller te realiseren. Ze benadrukt dat het essentieel is om deze technologie verantwoord in te zetten, met aandacht voor ethische en duurzame effecten. UN Global Compact biedt begeleiding aan bedrijven om ervoor te zorgen dat AI zowel ten goede komt aan mensen als aan de planeet. Rob Knigge, Country Managing Director van Accenture Nederland, voegt toe dat de ontwikkeling van generatieve AI alleen succesvol zal zijn als deze verantwoord wordt toegepast, waarbij vertrouwen en transparantie cruciaal zijn.

Het rapport wijst ook op de risico's van onverantwoord gebruik van generatieve AI. Bedrijven worden aangespoord om AI binnen een ethisch kader te ontwikkelen en toe te passen, in lijn met de tien principes van UN Global Compact. Deze principes richten zich op mensenrechten, arbeidsrechten, milieu en corruptiebestrijding. Om de kloof tussen huidige inspanningen en de SDG's te dichten, dringt het rapport aan op onmiddellijke actie van bedrijven, waarbij de focus ligt op het verbeteren van operationele efficiëntie, het creëren van duurzame waardeketens en het versnellen van innovaties voor duurzame oplossingen.

Het rapport is hier beschikbaar.

Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Axians 09/10/2024 - 22/10/2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!