Wouter Hoeffnagel - 16 oktober 2024

Nieuwe gids bereidt organisaties voor op AI-integraties en -governance

Software Improvement Group (SIG) publiceert de “AI readiness guide for organizations”. De guide is geschreven om organisaties strategisch en praktisch voor te bereiden op AI-integratie en -governance.

Nieuwe gids bereidt organisaties voor op AI-integraties en -governance image

Recente onderzoeken benadrukken de urgentie van AI readiness op organisatieniveau: Volgens Gartner ziet 60% van de CIO's AI als cruciaal voor innovatie, maar is minder dan de helft voorbereid op het beheren van de risico's ervan. Daarnaast ziet 75% van de Chief Risk Officers, die zijn ondervraagd door het World Economic Forum, AI als een reputatierisico. Het meest recente 2023 Benchmark Report van SIG onthulde ernstige kwaliteitsproblemen in bijna 75% van de geanalyseerde AI-systemen.

AI verantwoord implementeren

Om organisaties te helpen AI op een meer verantwoorde manier te implementeren is door SIG deze guide opgesteld. De gids is gebaseerd op de AI-ervaring van AI-pionier en -expert Rob van der Veer (tevens hoofdauteur), SIG's samenwerking met klanten en SIG's bijdragen aan wereldwijde AI-standaarden zoals ISO/IEC 5338 en de komende officiële EU AI Act Security Standard.

De AI readiness guide biedt pragmatische richtlijnen voor bestuursleden, leidinggevenden en IT-leiders. Naarmate AI zich verder ontwikkelt worden deze richtlijnen regelmatig bijgewerkt.

“We willen organisaties uitrusten met de kennis en tools die ze nodig hebben om op een meer verantwoorde en effectieve manier door de complexiteit van AI te navigeren. Elke organisatie adopteert AI op de een of andere manier, maar vanuit het perspectief van leiderschap; wat betekent dit voor jouw organisatie? Bent u erop voorbereid? Wat moet je weten en waar moet je beginnen?”, aldus Rob van der Veer, Lead Author en Senior Principal Expert bij Software Improvement Group.

19 uitvoerbare stappen

De gids beschrijft 19 uitvoerbare stappen die zijn toegesneden op bestuursleden, Governance, Risk en Compliance (GRC) functionarissen, Chief Information Security Officers (CISO's) en Chief Technology Officers (CTO's). Het helpt organisaties om AI op verantwoorde wijze te integreren in bestaande processen, AI-verantwoordelijkheid vast te stellen, AI te behandelen als software en zich voor te bereiden op AI-gerelateerde cyberbeveiligingsaanvallen.

“Het is duidelijk dat AI ongelooflijke mogelijkheden biedt, maar we kunnen de risico's die ermee gepaard gaan niet negeren. Zonder de juiste governance en beveiligingsmaatregelen kunnen die risico's de voordelen snel overschaduwen. Daarom is het zo belangrijk dat organisaties verantwoorde praktijken en solide kaders aannemen om AI veilig optimaal te benutten."- Luc Brandts, CEO van Software Improvement Group.

De AI readiness guide is hier beschikbaar.

ALSO BW tm 16-10-2024 DIC Awards BW tm 28-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!