Wouter Hoeffnagel - 15 oktober 2024

Computersystemen Belastingdienst pas jaar later gemodeniseerd

De computersystemen van de Belastingdienst zijn pas vanaf 2029 gereed voor het ondersteunen van stelselwijzigingen. Dit is een jaar later dan eerder verwacht.

Computersystemen Belastingdienst pas jaar later gemodeniseerd image

De Belastingdienst hoopte in 2028 stelselwijzigingen te kunnen ondersteunen met zijn IT-systemen. Dit lukt echter niet doordat IT'ers vrij moeten worden gemaakt voor problemen gerelateerd aan spaarders en beleggers die te veel betaalde rendementsbelasting terug moeten ontvangen nadat de Hoge Raad oordeelde dat belasting heffen op basis van fictief rendement niet is toegestaan. Staatssecretaris Idsinga van Financiën meldt dat de afhandeling deze kwestie voorrang krijgt.

"Als gevolg van de herstelwerkzaamheden box 3 en de daarop volgende aangepaste planning van de modernisering schuiven andere werkzaamheden in de keten IH met ongeveer een jaar op. In onderstaande tabel is dit schematisch weergegeven. Daarbij geldt wel de kanttekening dat dit een versimpelde weergave is van de werkzaamheden en planning in de keten IH", schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. "Na de herstelwerkzaamheden en modernisering komt er in 2028 weer ruimte vrij in de keten IH. Deze ruimte wordt gebruikt voor de implementatie van het nieuwe stelsel Box 3. Tot die tijd is er naast continuïteit, herstel en modernisering slechts zeer beperkt ruimte voor andere prioriteiten."

Gartner BW tm 02-11-2024 Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024
Sophos All Colours BN + BW  10-10-2024 tm 31-10-024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!