ESA bouwt satellietnetwerk rond de maan
ESA werkt aan een satellietnetwerk voor telecom- en navigatiediensten op de maan. Het netwerk moet toekomstige maandmissies ondersteunen, zowel van ruimtevaartorganisaties als private bedrijven.
Het gaat om het Moonlight Lunar Communications and Navigation Services (LCNS) programma, dat een partnership is tussen ESA en een consortium van bedrijven onder leiding van ruimtevaartbedrijf Telespazio. Onder meer de Britse en Italiaanse spaceagentschappen steunen het project. Het programma moet nauwkeurige, autonome landingen en mobiliteit op het maanoppervlak mogelijk maken, en tegelijkertijd snelle communicatie en dataoverdracht met een lage latentie mogelijk maken tussen de aarde en de maan.
Efficiëntie vergroten en kosten terugdringen
ESA noemt de infrastructuur van essentieel belang voor de terugkeer van de mens naar de maan en een langetermijn-aanwezigheid op de maan. Het satellietnetwerk kan daarbij de efficiëntie vergroten en zowel de operationele als gebruikerskosten terugdringen.
Moonlight gaat bestaan uit vijf satellieten, waarbij één is gericht op datacommunicatie en vier op navigatie. Zij worden in een baan rond de maan gebracht. De satellietconstallatie maakt via drie grondstations verbinding met de aarde. Hierdoor moet een datanetwerk ontstaan dat tot 400.000 km omslaat.
Lunar Pathfinder
De eerste stap in het programma is de lancering van Lunar Pathfinder, een communicatiesatelliet geproduceerd door Surrey Satellite Technology Ltd (SSTL). Deze moet in 2026 operationeel zijn. Daarna worden Moonlight-services stapsgewijs uitgerold, waarbij de eerste diensten eind 2028 beschikbaar moeten zijn. De beschikbaarheid van alle Moonlight-services is voor 2030 gepland.
Ook werkt ESA met NASA en JAXA aan LunaNet, een nieuw raamwerk voor maancommunicatie en navigatiestandaarden. Moonlight moet aan de standaarden van LunaNet gaan voldoen. De eerste interoperabiliteitstesten staan voor 2029 op de planning.
Meer informatie is hier beschikbaar.