Intel en AMD zetten samen in op verbeteren x86 architectuur
Twee van de grootste chipmakers gaan samen met heel wat grote namen uit de sector samenwerken om de x86 architectuur te verbeteren en harmoniseren. Daarmee lijken ze zich te willen wapenen tegen de opkomst van ARM-chips.
De x86 Ecosystem Advisory Group omvat naast de twee bekendste x86-chipmakers ook heel wat andere grote namen. Dell, Meta, Lenovo, Microsoft, HPE, HP inc, Oracle, Red Hat (IBM), Microsoft en Broadcom worden genoemd als stichtende leden. Ook Tim Sweeney, voorzitter van Epic Games, en Linus Torvalds, de man die Linux voor het eerst ontwikkelde, stappen mee in het consortium.
Prestaties en interoperabiliteit
De groep wil ‘de toekomst vormen van de meest gebruikte computerarchitectuur.’ Dat wil zeggen dat er wordt gekeken naar prestaties en interoperabiliteit van hardware en bijhorende softwareplatformen.
Dat moet er voor zorgen dat het eenvoudiger wordt om software te ontwikkelen voor x86, dat wat je ontwikkelt voor de architectuur vlotter compatibel is doorheen chips van verschillende spelers. Meer innovatie, meer consistentie en meer voorspelbaarheid klinkt het.
‘We staan op het kantelpunt van een van de meest significante verschuivingen in de x86 architectuur en het ecosysteem in decennia. Met nieuwe niveau’s van customisatie, compatibiliteit en schaalbaarheid die nodig is om huidige en toekomstige noden te beantwoorden,’ zegt Intel CEO Pat Gelsinger. ‘De oprichting van de x86 Ecosystem Advisory Group verzekert dat de x86 architectuur blijft evolueren als compute platform,’ vult Dr. Lisa Su, voorzitter en CEO van AMD, aan.
Hete adem van ARM
Wat de aankondiging niet letterlijk zeg maar wel doet uitschijnen, is dat AMD en Intel beseffen dat de concurrentie van andere architecturen hun marktaandeel en omzet stevig kan aanvallen. Specifiek gaat het dan over chips met een ARM-architectuur. Qualcomm, dat vooral focust op ARM, zit bijvoorbeeld niet in de groep.
Zulke chips waren lange tijd een nicheproduct, tot de opkomst van de smartphone. Eerdere pogingen om de ARM-architectuur ook naar pc’s te brengen waren matig. Apps draaiden niet even vlot, of waren niet compatibel. Maar die periode is grotendeels voorbij. Een voorbeeld daarvan is Apple, dat enkele jaren geleden chips van Intel inruilde voor zelf ontwikkelde chips op ARM.
Ook Microsoft heeft met haar nieuwe Surface Pro 11 een ARM-only toestel op de markt en daar zijn de kinderziektes van enkele jaren geleden volledig uit (een uitgebreidere review van dat toestel lees je binnenkort op onze website.) Al zit Microsoft ook in het x86 consortium, want het merendeel van de Windows-toestellen werkt nog op een AMD- of Intel-chip.
Samengevat is de oprichting een goede zaak voor de ontwikkeling van x86, maar tegelijk is het ook een signaal dat de opkomst van ARM als ernstige bedreiging wordt gezien voor een aantal spelers, waardoor ze nu de handen in elkaar slaan om sterker te staan in de toekomst.
In samenwerking met Data News