Wouter Hoeffnagel - 17 oktober 2024

SIDN blijft .nl-houders waarschuwen voor opzeggen domeinnamen waarop nog mail binnenkomt

SIDN houdt in overleg met de Vereniging van Registrars het zogeheten LEMMINGS-systeem voorlopig in de lucht. Dit systeem waarschuwt domeinnaamhouders die hun .nl-domeinnaam willen opzeggen indien er een vermoeden bestaat dat hier nog e-mails naar toe worden gestuurd. Dit om datalekken te voorkomen.

SIDN blijft .nl-houders waarschuwen voor opzeggen domeinnamen waarop nog mail binnenkomt image

Indien een eigenaar een domeinnaam opzegt, kan een andere persoon of partij deze domeinnaam registreren. Dit betekent ook dat e-mail die naar het domeinnaam wordt gestuurd en is gericht aan de oude eigenaar, in handen valt van de nieuwe eigenaar. In de praktijk kan dit een datalek veroorzaken. In het verleden was dit onder meer het geval bij de politie en een aantal zorginstellingen.

LEMMINGS

SIDN ontwikkelde in 2021 LEMMINGS, een acroniem voor deLetEd doMain MaIl warNinG System. Deze tool waarschuwt .nl-houders indien SIDN vermoedt dat de domeinnaam die zij willen opheffen nog wordt gebruikt voor het ontvangen van e-mail. LEMMINGS maakt deze inschatting op basis van het DNS-verkeer dat SIDN verwerkt voor .nl.

In een rapport gaat SIDN dieper in op LEMMINGS. Hieruit blijkt onder meer dat LEMMINGS de aandacht voor het probleem heeft verhoogd en mogelijk datalekken heeft voorkomen, al meldt SIDN dat dit laatste lastig te meten is. Ook meldt SIDN LEMMINGS voorlopig in de lucht te houden.

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024
Axians 09/10/2024 - 22/10/2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!