Wouter Hoeffnagel - 18 oktober 2024

VS klagen twee mannen aan voor betrokkenheid bij Anonymous Sudan

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een aanklacht ingediend tegen twee Soedanese broers, Ahmed Salah en Alaa Salah, die verantwoordelijk worden gehouden voor de hacktivistengroep Anonymous Sudan. Deze aanklacht weerlegt eerdere speculaties die suggereerden dat de groep banden zou hebben met Rusland of Iran. In plaats daarvan blijkt dat hun acties vooral gedreven werden door een verlangen naar aandacht en bekendheid, zonder steun van buitenlandse overheden.

VS klagen twee mannen aan voor betrokkenheid bij Anonymous Sudan image

Anonymous Sudan voerde tussen januari 2023 en maart 2024 wereldwijd DDoS-aanvallen uit, waarbij ze vaak anti-Israëlische, religieuze en Soedanese nationalistische thema's gebruikten. Via Telegram claimden ze de verantwoordelijkheid voor hun aanvallen. Ondanks hun beperkte middelen wisten de broers met geavanceerde technieken en slimme inzet van sociale media wereldwijd aanzienlijke verstoringen te veroorzaken in grote online diensten, wat hen veel publieke aandacht opleverde.

Cybersecuritybedrijf CrowdStrike speelde een essentiële rol bij het ondersteunen van het ministerie van Justitie in het opsporen van de broers. Vandaag publiceerde het bedrijf een blog waarin de methoden van Anonymous Sudan worden belicht en misvattingen over hun vermeende banden met staatsgesteunde actoren worden rechtgezet. Lees hier meer.

Gartner BW tm 02-11-2024 Vertiv BW 17-10 tm 31-10-2024
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!