Wouter Hoeffnagel - 21 oktober 2024

ROVA onderzoekt nut van voorlopers bij afvalinzameling met ArcGIS

ROVA, verantwoordelijk voor afvalinzameling in 23 Nederlandse gemeenten, zet al jaren zogenaamde voorlopers in. Deze medewerkers controleren de inhoud van mini-containers op vervuiling en voorkomen dat containers met verkeerd afval worden geleegd. Bij vervuiling wordt een hangkaart aan de container gehangen. Samen met Wageningen University & Research (WUR) onderzocht ROVA de effectiviteit van deze aanpak op het verminderen van vervuiling in pmd-afval (plastic, metaal en drinkpakken).

ROVA onderzoekt nut van voorlopers bij afvalinzameling met ArcGIS image

De voorlopers registreren hun bevindingen op locatie via ArcGIS Quick Capture, waarmee zij per container de vervuilingsgraad kunnen vastleggen. Foto’s en locatiegegevens worden automatisch gekoppeld en zichtbaar gemaakt in een dashboard, toegankelijk voor andere afdelingen binnen ROVA. Deze informatie wordt onder andere gebruikt door het klantencontactcentrum, zodat zij adequaat kunnen reageren op vragen of klachten van bewoners. Het systeem maakt het werk van de voorlopers inzichtelijk en zorgt ervoor dat de data direct bruikbaar is voor verdere verwerking.

Significant effect

Uit het onderzoek blijkt dat de inzet van voorlopers een significant effect heeft op het verminderen van vervuiling. Containers die door voorlopers als vervuild zijn aangemerkt, bevatten beduidend meer verkeerd afval dan containers die schoon bevonden zijn. Op vrachtniveau bleek dat vrachten die niet door voorlopers gecontroleerd zijn gemiddeld 14 procent meer vervuiling bevatten dan voorgelopen vrachten. Hierdoor blijkt de inzet van voorlopers effectief in het verbeteren van de afvalkwaliteit.

Marco 't Hoen, accountmanager bij Esri, licht toe: “Bij snelle, eenvoudige en betrouwbare registratie van de bevindingen van voorlopers speelt goede locatiesoftware een grote rol. De inzichten die zijn opgedaan in het onderzoek zijn niet alleen nuttig voor ROVA, maar van grote waarde voor afvalverwerkers in heel Nederland. We zijn dan ook trots op de rol die Esri kan spelen bij het verkrijgen van inzichten die afvalinzamelaars en -verwerkers helpen om nog meer afval als grondstof te kunnen hergebruiken.”

Gartner BW tm 02-11-2024 Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-4 | 21-10 tm 28-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!