Wouter Hoeffnagel - 18 oktober 2024

Cisco-partners verwachten sterke groei in vraag naar AI-technologie

Partners van Cisco wereldwijd verwachten een sterke groei in de vraag naar AI-technologie. Deze vraag vormt in de komende vier tot vijf jaar een belangrijke motor voor hun inkomsten.

Cisco-partners verwachten sterke groei in vraag naar AI-technologie image

Dit blijkt uit onderzoek van Cisco onder partners. Opvallend is dat meer dan een kwart (27%) van de ondervraagde partners verwacht dat maar liefst 76-100% van hun inkomsten in deze periode uit AI-gerelateerde technologieën zal komen.

Investeringen in AI-technologieën nemen een vlucht

Uit het onderzoek blijkt dat 42% van de partners verwacht dat de vraag naar investeringen in AI-gerelateerde technologieën in de komende vier tot vijf jaar met meer dan 75% zal groeien. De ondervraagde partners noemen infrastructuur (54%), cybersecurity (48%) en klantervaring (30%) als de drie belangrijkste factoren die deze groei in de vraag naar AI-technologie zullen aandrijven.

Met de toenemende vraag naar AI, voorzien partners ook een aanzienlijke verschuiving in hun inkomstenstromen. Op korte termijn verwacht 38% dat AI binnen een jaar zal bijdragen aan 26-50% van hun inkomsten. Op de lange termijn wordt verwacht dat dit aandelen verder zal groeien.

Implementatiecapaciteit van partners versterken

“AI biedt een enorm potentieel om bedrijfsvoering te transformeren, maar dit vraagt om een gezamenlijke inspanning om de implementatiecapaciteit van onze partners te versterken,” aldus Alex Pujols, VP Global Partner Engineering bij Cisco. “Dit onderzoek benadrukt de aanzienlijke omzetkansen voor IT-partners om een sleutelrol te spelen in de implementatie van AI. Door te focussen op AI-readiness kunnen Cisco en zijn partnernetwerk positieve resultaten voor klanten te realiseren en optimaal profiteren van de kansen die het AI-tijdperk biedt."

Het Cisco Global AI Partners-onderzoek, uitgevoerd onder meer dan 1.500 IT-partners uit 29 landen, beoordeelt de capaciteiten van partners in het AI-tijdperk. De resultaten sluiten aan bij de Cisco AI Readiness Index, die laat zien dat bedrijven wereldwijd onvoldoende voorbereid zijn op de adoptie van AI. Belangrijke punten zijn te vinden op het gebied van infrastructuur, databeheer, governance en talent. Het Cisco Global AI Partners-onderzoek benadrukt de cruciale rol die partners spelen bij het ondersteunen van klanten om AI-ready te worden.

Partners vertrouwen op hun kennis

Het onderzoek wijst op een sterk vertrouwen onder partners in hun kennis en begrip van AI-technologieën. De analyse richtte zich op verschillende specifieke oplossingen en mogelijkheden voor de implementatie van AI binnen de vier belangrijke pijlers: infrastructuur, data, governance en talent.

Deze kansen voor partner omvatten onder meer:

  • Het opzetten van schaalbare en flexibele AI-ready infrastructuren;
  • Het waarborgen van voldoende GPU-capaciteiten voor lopende projecten;
  • Het continu monitoren en optimaliseren van de latency en doorvoersnelheid van datacenters;
  • Het begrijpen van datasets, regelgeving rondom date en privacywetten in verschillende regio’s en landen.

Ook uitdagingen

Hoewel partners sterk vertrouwen hebben in hun kennis en begrip van AI-implementatie, erkennen ze ook de uitdagingen die hen nog te wachten staan. De grootste obstakels zijn een gebrek aan ervaring met de implementatie van nieuwe technologieën (62%), onvoldoende kennis van systemen en processen (56%) en een tekort aan beschikbare technologieën (53%). Om deze uitdagingen te overwinnen, investeren partners fors in het bijscholen van hun personeel in AI-vaardigheden. Bijna 80% van hen biedt interne trainingen aan of schakelt externe leveranciers in voor gespecialiseerde opleidingen.

Meer informatie en het volledige onderzoek kunt u hier downloaden of vinden in de bijlage.

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024
DIC Awards BN tm 28-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!