AIVD en RDI: impact van generatieve AI vraagt om een nieuwe benadering cybersecurity
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) hebben vandaag een gezamenlijke publicatie uitgebracht. Generatieve AI: een transformatieve impact op cybersecurity. De publicatie laat zien welke nieuwe uitdagingen generatieve AI met zich meebrengt voor cybersecurity en biedt een model om met deze uitdagingen om te gaan.
Door de ingrijpende en razendsnelle ontwikkelingen op het gebied van generatieve AI is een nieuwe benadering nodig op het gebied van cybersecurity. Daarom helpen de AIVD en RDI, bedrijven en organisaties om de complexe relatie tussen generatieve AI en cybersecurity te duiden en weerbaarder te worden.
Generatieve AI heeft de afgelopen jaren een vlucht genomen. Iedereen kent de chatbots en de met AI gegenereerde plaatjes en video’s. Generatieve AI is tot meer in staat, zoals bijvoorbeeld het genereren van programmeercode. Deze mogelijkheden van AI brengen nieuwe uitdagingen met zich mee voor de cyberweerbaarheid- en veiligheid. Onder andere statelijke actoren en cybercriminelen zijn met deze nieuwe vorm van AI in staat om sneller, beter, op grotere schaal én op een laagdrempelige manier dit in te zetten voor kwaadwillende doeleinden.
De AIVD en RDI benadrukken dat de impact van deze technologie zodanig is dat aanvullende expertise en investeringen noodzakelijk zijn om voldoende weerbaar te blijven. Het AI Cybersecurity Kwadrant gaat daar bij helpen.
Impact
“Het doel van de publicatie is het belichten van deze transformatieve impact. We introduceren een nieuw perspectief op deze ontwikkeling: het AI Cybersecurity Kwadrant. De ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op en dit kwadrant geeft bedrijven en organisaties analytisch houvast”, aldus Bas Dunnebier (foto), Chief Science & Technology Officer bij de AI.
Met het kwadrant kunnen bedrijven, medeoverheden en organisaties effectiever een risicoanalyse doen met én tegen de impact van Generatieve AI.
“Als RDI staan we naast medeoverheden, bedrijven en organisaties en helpen we hen graag om de uitdagingen op het gebied van cyberveiligheid het hoofd te kunnen bieden. Deze tool helpt hen inzicht te krijgen in mogelijke negatieve gevolgen van AI voor hun cyberveiligheid. Zo houden we samen Nederland veilig verbonden”, aldus Angeline van Dijk, IG van de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.
Het kwadrant is de noodzakelijke eerste stap om Nederland digitaal weerbaarder te maken. Opvolgend zullen de AIVD en RDI het komende jaar meerdere factsheets en andere duiding gevende publicaties uitbrengen.