Witold Kepinski - 21 oktober 2024

Meerderheid bedrijfsleiders in Nederland hebben vertrouwen in IT

Kyndryl, leverancier van IT-infrastructuurdiensten, heeft het Kyndryl Readiness Rapport 2024 uitgebracht. Dit rapport verkent het paradoxale gegeven dat 91% van de leidinggevenden in Nederland gelooft dat hun IT-infrastructuur van topklasse is, wat boven het wereldwijde gemiddelde van 90% ligt, terwijl slechts 36% van hen denkt klaar te zijn om toekomstige risico’s te beheersen. Het rapport laat ook zien hoe IT-modernisering bedrijven helpt een concurrentievoordeel te behalen, terwijl slechts 34% van de bedrijven in Nederland momenteel een positief rendement ziet in investeringen in AI.

Meerderheid bedrijfsleiders in Nederland hebben vertrouwen in IT image

In de digitale economie zeggen bedrijfsleiders dat ze op hun IT vertrouwen om risico’s te beperken, talent op te bouwen en gebruik te maken van nieuwe tools. Hoewel 94% van de leidinggevenden in Nederland aangeeft dat technologische modernisering een hoge prioriteit heeft voor hun bedrijven, laten gegevens van Kyndryl zien dat 54% van de bedrijfskritische IT-infrastructuur verouderd is of binnenkort verouderd zal zijn, waardoor de kwetsbaarheid toeneemt en obstakels voor modernisering ontstaan.

Op het gebied van zorgen staat cyberbeveiliging bovenaan: 55% van de Nederlandse bedrijfsleiders maakt zich zorgen over cyberaanvallen, terwijl slechts 25% zich voldoende voorbereid voelt om deze aan te pakken. Daarnaast geeft 67% van de bedrijfsleiders aan zich zorgen te maken over het tekort aan vaardigheden, en slechts 37% is van mening dat hun systemen hier effectief op kunnen reageren.
Nederlandse bedrijfsleiders zien het upgraden van IT als de meest effectieve manier om risico’s te beheersen. De belangrijkste maatregelen die zij nemen om deze risico's te verminderen zijn: investeren in trainings- en ontwikkelingsprogramma's voor werknemers (48%), het upgraden van IT-infrastructuur (40%) en het versterken van de naleving van regelgeving (33%).

"Het werk dat we bij Kyndryl verrichten om complexe IT-infrastructuren te beheren en te transformeren voor duizenden zakelijke klanten, geeft ons waardevolle inzichten in hoe bedrijven kansen identificeren om de uitdagingen van vandaag aan te pakken," aldus Martin Schroeter, voorzitter en CEO van Kyndryl. "Voorbereid zijn is een doorlopend proces dat draait om het versterken van medewerkers, het afstemmen van technologie op de bedrijfscultuur en het omarmen van de complexe reis van digitale transformatie binnen de gehele organisatie."

Aanvullende hoogtepunten:

  • AI-ROI blijft ongrijpbaar: hoewel 76% van de bedrijven in Nederland investeert in traditionele AI en machine learning, ziet slechts 34% een positief rendement op investering. De grootste belemmeringen voor AI-implementatie in de markt blijven zorgen over gegevensprivacy, onzeker ROI en een tekort aan vaardigheden op dit gebied.
  • Duurzaamheid bovenaan de agenda: 84% van de leidinggevenden in Nederland geeft prioriteit aan duurzaamheid bij het implementeren van technologische moderniserings initiatieven, terwijl 55% het als een uitdaging beschouwt voor hun moderniserings inspanningen.

"Het IT Readiness Rapport 2024 onthult een aanzienlijke kloof tussen het vertrouwen in de huidige capaciteiten en de daadwerkelijke paraatheid voor de toekomst, wat een duidelijke oproep tot actie is. Om de uitdagingen van de toekomst succesvol te navigeren, moeten bedrijven naast IT-modernisering ook talentontwikkeling prioriteit geven," aldus Rob Bravenboer (foto), Vice President en Managing Director van Kyndryl Nederland. "Uit mijn gesprekken met klanten blijkt dat bedrijven zich weliswaar bewust zijn van de risico's van cyberaanvallen en de eisen rondom regelgeving, maar dat velen nog in de beginfase zitten van het nemen van proactieve maatregelen om deze bedreigingen aan te pakken. Het verkleinen van deze risico’s vraagt om investeringen, waar sommige bedrijven voorzichtig mee omgaan of door beperkingen worden afgeremd. De bevindingen van het rapport onderstrepen deze kloof en versterken de urgentie om nu actie te ondernemen om de veerkracht tegen cyberdreigingen te vergroten."

Het Kyndryl Readiness Rapport combineert de feedback van 3.200 senior besluitvormers, waaronder een aantal uit Nederland, met inzichten van Kyndryl Bridge, het AI-gedreven digitale bedrijfsplatform van het bedrijf. Hiermee worden wereldwijde zakelijke uitdagingen en kansen in verschillende markten en sectoren geïllustreerd.

Om het volledige rapport te kunnen lezen, raadpleeg Kyndryl's 2024 Readiness Rapport.

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 Gartner BW tm 02-11-2024
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-4 | 21-10 tm 28-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!