Hans Steeman - 23 oktober 2024

iRODS zorgt voor datamanagement

In een wereld waarin data van cruciaal is, is het effectieve beheer ervan essentieel. Het iRODS (Integrated Rule-Oriented Data System) consortium waarin universiteiten samenwerken, ontwikkelt sinds de negentiger jaren een datamanagementoplossing die dan van pas komt. iRODS is een non-profit organisatie waarin ook Nederlandse universiteiten (Maastricht, Utrecht en Groningen) participeren.

iRODS zorgt voor datamanagement image

De open source oplossing realiseert een abstractie laag biedt tussen een verdeelde infrastructuur en de software. Hierdoor kunnen beide lagen onafhankelijk van elkaar evolueren. Tijdens de IT Press Tour in Boston (MA) spraken we als Dutch IT channel met Terrell Russell, verantwoordelijk voor het iRODS-project bij Renci (Renaissance Computing Institute) van de Universiteit van North Carolina. In de commerciële wereld bestaan er al vergelijkbare, maar krachtigere en dus duurdere, oplossingen zoals die van Hammerspace en Starfish.

Open source datamanagementsysteem

De naam iRODS verwijst naar een open source datamanagementsysteem dat sinds de jaren negentig wordt ontwikkeld. Het is gebaseerd op een client-server-architectuur in C++ en biedt zowel een eigen protocol-API als RPC-functionaliteiten (Remote Procedure Call).

De oorsprong is een door de overheid gefinancierde samenwerking tussen het San Diego Supercomputer Center en General Atomics. Dit project loopt al een groot aantal jaren en behelst onderzoek naar gridopslag en datacatalogi. Sinds 2006 is de broncode van iRODS volledig opengesteld via de BSD-3-licentie.

Een sterk argument om voor iRODS te kiezen is het feit dat het systeem gegevens kan beheren die zijn opgeslagen op heterogene infrastructuren, zelfs die met een geografische spreading. Of het nu gaat om lokale media, bestaande bestandssystemen, objectopslag in de cloud of zelfs archiveringssystemen, met iRODS is het mogelijk om een uniform domein (name space) te creëren.

Flexibel concept

Door het flexibele concept past de oplossing ook bij toekomstige ontwikkelingen van de opslag bij organisaties die een divers concept hanteren voor de dataopslag. De abstractie laag zorgt immers voor de scheiding tussen de applicatie laag en de fysieke infrastructuur.

iRODS is een non-profit organisatie en heeft inkomsten uit het leveren van support. Er is geen winstoogmerk en de verdiensten die er zijn worden ingezet voor universitair onderzoek.

Sophos All Colours BW 10-10-2024 tm 31-10-2024 Specops Software 22/10 t/m 5/11 BW
Sophos All Colours BN + BW  10-10-2024 tm 31-10-024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!