Wouter Hoeffnagel - 22 oktober 2024

RDI: Aftapsysteem Vodafone onvoldoende beveiligd

Vodafone beveiligde haar aftapsysteem voor telefonie onvoldoende, oordeelt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Het legt de provider een boete van 2,25 miljoen euro op.

RDI: Aftapsysteem Vodafone onvoldoende beveiligd image

Het gaat om een systeem dat wordt gebruikt voor het onderscheppen van communicatie, zoals telefoongesprekken en berichten. Het systeem bevat daardoor bevat gevoelige informatie. Aftappen mag alleen op last van de Officier van Justitie of inlichtingen- en veiligheidsdiensten, zoals de AIVD. Vanwege de gevoelige aard van de gegevens, gelden er strenge beveiligingseisen voor zowel de fysieke ruimte van het systeem als de toegang tot de geautomatiseerde gegevens.

Beveiliging niet op orde

Uit het onderzoek van de RDI bleek echter dat de beveiliging van het aftapsysteem van Vodafone op meerdere punten niet voldeed aan de wettelijke eisen. Zo voldeed het beveiligingsplan van Vodafone niet aan de gestelde normen, wat cruciaal is om de beveiliging van het systeem te waarborgen. Bovendien bleek dat een deel van het personeel dat toegang had tot het systeem niet goed gescreend was. Dit omvatte het ontbreken van functieomschrijvingen, geheimhoudingsverklaringen en Verklaringen Omtrent het Gedrag (VOG).

Ook de fysieke en logische beveiliging van het systeem zelf vertoonde gebreken, waardoor het vatbaar was voor ongeautoriseerde toegang. Ondanks deze tekortkomingen is er volgens de RDI geen bewijs gevonden dat onbevoegden daadwerkelijk toegang hebben gehad tot de aftapgegevens. De opgelegde boete is bedoeld om Vodafone te dwingen hun beveiligingsmaatregelen aan te scherpen en aan de wettelijke eisen te voldoen.

Telindus Proximus banner 1 22-10 t/m 27-10 Specops Software 22/10 t/m 5/11 BW
ALSO BW 03-06-2024 tm

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!