Wouter Hoeffnagel - 22 oktober 2024

Perplexity AI aangeklaagd door News Corporation

Perplexity AI is door News Corporation, moederbedrijf van onder meer The Wall Street Journal en New York Post, aangeklaagd wegens het scrapen van hun content, zonder dat het AI-bedrijf hiervoor toestemming heeft. News Corp beschuldigt Perplexity AI van het kopiëren van zowel nieuwsartikelen, analyses als opiniestukken.

Perplexity AI aangeklaagd door News Corporation image

Perplexity AI is een technologiebedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van geavanceerde kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning-oplossingen, met name gericht op het leveren van gecontextualiseerde en begrijpelijke antwoorden op vragen van gebruikers. Hun systemen zijn ontworpen om natuurlijke taal te begrijpen en te verwerken, en ze gebruiken AI om informatie uit verschillende bronnen te verzamelen en samen te voegen, vergelijkbaar met een geavanceerde zoekmachine.

Perplexity AI staat bekend om hun "answer engine", die gebruik maakt van AI-modellen om complexe vragen te beantwoorden door relevante gegevens te analyseren en deze op een begrijpelijke manier te presenteren. Het onderscheidt zich door zijn vermogen om antwoorden te geven op basis van context en om bronnen te citeren, wat de betrouwbaarheid van de verstrekte informatie vergroot.

'Content gekopieerd en foutieve bronvermeldingen'

News Corp beschuldigt Perplexity AI van het kopiëren van zijn content. Daarnaast zou het AI-bedrijf ten onrechte mediaplatformen van News Corp als bron aandragen. In sommige gevallen zou het daarbij gaan om foutieve bronvermeldingen, terwijl in andere gevallen Perplexity AI volgens News Corp feiten verzint en dit toeschrijft aan de mediaplatformen. Ook stelt News Corp in juli met Perplexity AI contact te hebben opgenomen over de gang van zaken. Het bedrijf zou hierop echter niet hebben gereageerd.

Eerder beschuldigde ook andere nieuwsplatformen als Wired en Forbes Perplexity AI van het scrapen van content zonder toestemming. In sommige gevallen zou het AI-bedrijf hierbij ook betaalmuren omzeilen en zich schuldig maken aan plagiaat.

Gartner BW tm 02-11-2024 Telindus Proximus banner 1 22-10 t/m 27-10
Freshworks BN + BW | Statics Ad 9-5 | 21-10 tm 28-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!