Redactie - 23 oktober 2024

Schneider Electric introduceert nieuwe Smart Grid-oplossingen op Enlit Europe 2024

Schneider Electric, speler in de digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, kondigt op Enlit 2024 zijn nieuwste innovaties aan. Door de toenemende druk op de energie-industrie ligt de focus op end-to-end oplossingen in de energiesector.

Schneider Electric introduceert nieuwe Smart Grid-oplossingen op Enlit Europe 2024 image

Recente klimaatafspraken hebben de urgentie van het moderniseren van elektriciteitsnetten benadrukt, met als doel fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen en de acceptatie van hernieuwbare energie te vergroten. Omdat ongeveer 40% van het elektriciteitsnet ouder is dan 40 jaar, is innovatie noodzakelijk om ervoor te zorgen dat energiesystemen nieuwe technologieën kunnen integreren en effectief aan de toekomstige eisen kunnen voldoen. De overgang naar digitaal uitgeruste netwerken maakt de integratie van hernieuwbare energiebronnen eenvoudiger en zorgt ervoor dat de groeiende energievraag efficiënter en betrouwbaarder kan worden beheerd.

Innovaties

Schneider Electric kondigt tijdens Enlit Europe 2024 de volgende innovaties en partnerschappen aan:

• Vooruitgang op het gebied van Virtuele Substations van Schneider Electric: Als lid van de Edge for Smart Secondary Substation Systems (E4S) Alliance zal Schneider Electric nieuwe technologieën demonstreren die nodig zijn om het beheer van energiestromen in slimme netwerken te optimaliseren. De PowerLogic T300 RTU is gevirtualiseerd op het E4S-hardwareplatform, waardoor het ontwerp van substations wordt vereenvoudigd en de operationele mogelijkheden worden verbeterd.

Digitale netoplossingen voor een duurzame toekomst: Schneider Electric blijft zijn digitale netwerkcapaciteiten versterken, waaronder:

  • Net Zero dashboard: Het nieuwe Digital Grid Sustainability Service Net Zero Dashboard is geïntegreerd met EcoStruxure ADMS en DERMS en biedt cruciale netto-nulmetingen en KPI's om de koolstofuitstoot op het elektriciteitsnet te monitoren. Dit stelt energiebedrijven in staat de uitstoot te meten en waardevolle inzichten te verkrijgen voor het vormgeven van hun duurzaamheidsstrategieën.
  • Flexibiliteit van het net: Energiebedrijven wereldwijd, zoals PG&E en Elektrilevi, werken samen met Schneider Electric en benutten EcoStruxure DERMS om de toenemende complexiteit van netbeperkingen, veroorzaakt door de snelle groei van gedistribueerde duurzame energiebronnen, te beheersen. Het Europese energiebedrijf Elektrilevi heeft een ‘proof-of-concept’-project afgerond en zijn acceptatiecriteria vastgesteld. Het bedrijf is nu bezig met de uitrol van een volledig project op basis van de aanpak van Schneider Electric.
  • Weerbaarheid van het elektriciteitsnet: Schneider Electric voert strategieën uit op basis van het AiDash-platform, waarbij satelliet- en AI-technologie worden gebruikt om realtime inzichten en analyses aan te bieden. Dit helpt energiebedrijven zich voor te bereiden op extreme weersomstandigheden en versterkt de weerbaarheid van het elektriciteitsnet.
  • Holistische LV netwerkmonitoring: Dit pakt de complexiteit van de implementatie van koolstofarme technologieën aan en zorgt voor een efficiënte planning, bewaking en werking van het laagspanningsnet.
  • Samenwerking met Unareti: De Italiaanse distributienetbeheerder Unareti optimaliseert de kosten en verbetert de dienstverlening voor zijn klanten in Milaan en Brescia door gebruik te maken van het EcoStruxure Advanced Distribution Management System (ADMS)-platform van Schneider Electric. Het platform biedt real-time beheer, toezicht op kritische activa, analyses en datagestuurde besluitvorming. Dankzij dit project heeft Unareti de efficiëntie van de huidige infrastructuur sterk kunnen verbeteren door gebruik te maken van de integratie van zowel ADMS als de virtualisatiemogelijkheden van PowerLogic T300. Dit heeft gezorgd voor meer intelligentie op het niveau van het secundaire substation, waardoor de operationele excellentie van Unareti verder is versterkt. Een demonstratie van deze oplossing zal worden gepresenteerd op Enlit.
  • Nieuwe aankoopopties: Schneider Electric introduceert abonnementspakketten om de digitaliseringsreis van DNB's te ondersteunen, waardoor klanten bij elke nieuwe release toegang krijgen tot de nieuwste functies.

• Active Plus middenspanningsschakelaars met EcoCare: De Active middenspanningsapparatuur van Schneider Electric, die voor het eerst op Enlit wordt gedemonstreerd, vormt samen met het EcoCare-lidmaatschap een sterke basis voor topprestaties en een langere levensduur. Het EcoCare-lidmaatschap is een serviceplan van de volgende generatie. De native connected apparatuur is ontworpen voor remote monitoring en geavanceerde analyses, waardoor 24/7 toezicht mogelijk is dat helpt bij het vroeg identificeren van problemen en een conditie-gebaseerde onderhoudsschema.

Slimme netwerken

Frederic Godemel, EVP Power Systems and Services bij Schneider Electric, zegt: "Bij het navigeren door de complexiteit van de energietransitie ligt onze focus op het leveren van begrijpbare, end-to-end oplossingen die de vooruitgang voor alle stakeholders in de elektriciteits waarde sector versnelt. De integratie van slimme netwerken en innovatieve digitale technologieën is essentieel voor het bereiken van een duurzame toekomst. Tijdens Enlit Europe 2024 benadrukken we onze inzet voor deze vooruitgang. We nodigen leiders in de energiesector uit om samen te werken aan een flexibel en weerbaar landschap dat efficiëntie maximaliseert en koolstofarme technologieën inzet. Door te investeren in de Netwerken van de Toekomst ontsluiten we het volledige potentieel van hernieuwbare energie en creëren we een schoner, betrouwbaarder energiesysteem."

Schneider Electric is aanwezig op Enlit Europe 2024, stand 5.D10, van 22-24 oktober 2024. Gwenaelle Avice Huet, EVP Europe Operations bij Schneider Electric, zal het evenement openen met hoofdpunten over het bouwen aan een duurzaam en competitief Europa door middel van elektrificatie, digitalisering en automatisering. Deelnemers kunnen executives ontmoeten bij de beursstand en tijdens het evenement deelnemen in gesprekken en panels.

DIC Awards BW tm 28-10-2024 Specops Software 22/10 t/m 5/11 BW
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-4 | 21-10 tm 28-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!