Witold Kepinski - 23 oktober 2024

Leiders in observability zien verhoogde developersproductiviteit

Splunk, speler in cybersecurity en observability en tevens onderdeel van Cisco, kondigt, in samenwerking met Enterprise Strategy Group (ESG), het onderzoek ‘The State of Observability 2024’ aan. Deze wereldwijde studie onderzoekt de impact van observability in IT-omgevingen en laat zien hoe observability zorgt voor concurrentievoordeel.

Leiders in observability zien verhoogde developersproductiviteit image

Organisaties die vooroplopen in observability zien maar liefst 2,6 keer meer waarde terug uit hun investeringen. Ze lossen problemen sneller op, verhogen de productiviteit van developers, beheren kosten efficiënter en verbeteren de klanttevredenheid. Het is dan ook niet verrassend dat 86% van de respondenten van plan is hun investeringen in observability te vergroten. Het rapport, dat dit jaar voor de vierde keer is uitgebracht, is gebaseerd op een onderzoek onder 1.850 ITOps-professionals en developers en is het meest uitgebreide in de sector.

Vooruitstrevende observability oplossingen ontstaan niet zomaar; ze worden strategisch opgebouwd. Het rapport introduceert een nieuw maturiteitsframework met vier fasen van observability-development: fundamentele zichtbaarheid, begeleide inzichten, proactieve respons en geïntegreerde workflows. Op basis van dit framework zijn de respondenten ingedeeld in vier niveaus van observability-maturiteit: “beginnende” organisaties (45%), “opkomende” organisaties (27%), “evoluerende” organisaties (17%) en “leidende” organisaties of “leiders” (11%).

Leiders lossen problemen sneller op

Door een vooruitstrevende observability-oplossing te adopteren, kan een organisatie hun volledige digitale voetafdruk begrijpen en de impact van downtime verminderen. Achtenzestig procent van de vooraanstaande organisaties geeft aan zich binnen enkele minuten of zelfs seconden bewust te zijn van applicatieproblemen, 2,8 keer sneller dan beginnende organisaties. Vooruitstrevende organisaties schatten dat 80% van de meldingen legitiem is, in tegenstelling tot 54% bij beginnende organisaties, wat zorgt voor meer zekerheid en minder tijd die aan het oplossen van valse alarmen wordt besteed. Dit verschil in nauwkeurigheid en responstijd is significant, aangezien de klantverwachtingen voor naadloze en veilige digitale ervaringen op een recordhoogte zijn. Onderzoek toont aan dat downtime de klantloyaliteit kan verminderen en de publieke perceptie kan schaden.

Snelheid

Zesentachtig procent van de leiders implementeert het merendeel van hun applicatiecode op aanvraag, in tegenstelling tot 30% van de beginners. Bovendien besteden developers in vooraanstaande organisaties 38% meer van hun tijd aan innovatie dan hun collega's in beginnende organisaties, wat betekent dat ze minder tijd kwijt zijn aan arbeidsintensief werk zoals probleemoplossing en het beoordelen van incidenten. Het is duidelijk dat voor vooraanstaande organisaties een verhoogde productiviteit en output van developers de winstgevendheid stimuleren.

"Een vooruitstrevende observability-oplossing opbouwen betekent dat je gefocust bent op het bieden van geweldige digitale ervaringen aan je klanten en deze mindset in elke beslissing verankert,” zegt Patrick Lin, Senior Vice President en General Manager, Observability bij Splunk. “Ons onderzoek toont aan dat deze mindset zich uitbetaalt. Leiders slagen niet alleen beter in het verminderen van downtime, maar ze zien ook meer innovatie en snelheid bij developers."

OpenTelemetry

OpenTelemetry is een open-source, industrie-standaard voor het verzamelen van data en wordt steeds meer geadopteerd. Het Cloud Native Computing Foundation (CNCF) project geeft organisaties controle over hun data en verlicht vendor lock-in. Het onderzoek benadrukt hoe OpenTelemetry de basis is voor effectieve observability. Maar liefst 58% geeft aan dat ze observability bouwen op OpenTelemetry.

  • OpenTelemetry staat voor innovatie en veerkracht, met 78% van de leiders die de open-source standaard omarmen en 57% die lagere observability kosten ervaren.
  • OpenTelemetry biedt ongeëvenaarde flexibiliteit. 72% van de leiders omarmt OpenTelemetry om toegang te krijgen tot een breder ecosysteem van technologieën en 65% zegt dat het open-source project een betere controle en ownership van data faciliteert.

AI maakt operationele efficiëntie beter

Het gebruik van AI en ML (machine learning) voor observability is een must. Bijna alle respondenten (97%) gebruikt AI en/of ML-aangedreven systemen om hun observability te verbeteren - een aanzienlijke sprong ten opzichte van 66% van de respondenten die vorig jaar werden ondervraagd. Door het vermogen van AI en ML om grote hoeveelheden data te analyseren en te verwerken om afwijkingen te detecteren, acties aan te bevelen en taken te automatiseren, krijgen teams sneller de inzichten die ze nodig hebben.

  • 57% van de respondenten is het ermee eens dat het volume van de meldingen die ze ontvangen problematisch is. Leiders ervaren veel minder meldingsruis, met 85% die de helft of meer van hun meldingen verhelpen op basis van aanbevelingen van AI/ML-aangedreven systemen. Slechts 16% van de beginnende organisaties geeft hetzelfde aan.
  • 65% van de koplopers vertrouwt op AIOps om de bron van incidenten nauwkeuriger te identificeren en te verhelpen.

Platform engineering luidt de toekomst van DevOps in

Platform engineering stimuleert en verbetert de ervaring van developers: 73% van de respondenten past het al uitgebreid toe. In de kern belichaamt platform development een benadering waarbij software-ingenieurs gebruikmaken van gemeenschappelijke toolchains, workflows en self-service platforms. Op deze manier besteden ze minder tijd aan het beheren van hun tools en kunnen ze zich meer focussen op het op de markt brengen van nieuwe, innovatieve producten. Deze discipline komt op een welkom moment voor overbelaste ITOps en development teams, aangezien 66% van de respondenten zegt dat cruciaal personeel het afgelopen jaar is vertrokken vanwege een burn-out.

  • Organisaties met toegewijde teams voor de praktijk zien de voordelen. Wanneer gevraagd naar hun top 3 belangrijkste platform engineering resultaten, zegt 55% van de respondenten dat het verhogen van hun IT-operatie efficiëntie was, 42% zegt dat het verbeteren van de applicaties was en 40% zegt dat het efficiënter en productiever maken van ontwikkelaars hun belangrijkste resultaat was.
  • 58% van de koplopers ziet platform engineering als een concurrentievoordeel.

Klik hier voor meer inzichten van het State of Observability 2024 report.

Annemieke DO NOT REMOVE Specops Software 22/10 t/m 5/11 BW
Freshworks BN + BW | Static Ad 9-4 | 21-10 tm 28-10

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!