Wouter Hoeffnagel - 24 oktober 2024

Toezichthouder tikt vakantieparken op de vingers wegens inzet gezichtsherkenning

Acht vakantieparken zijn door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) op de vingers getikt wegens het overtreden van de privacywetgeving door het toepassen van gezichtsherkenning. De parken gebruikten de technologie voor de toegang tot zwembaden en speeltuinen.

Toezichthouder tikt vakantieparken op de vingers wegens inzet gezichtsherkenning image

De parken overtreden de privacywetgeving onder andere door gasten niet te informeren over alternatieven voor gezichtsherkenning, zoals toegang met een pasje, meldt de AP. Op aandringen van de AP hebben zeven van de parken hun werkwijze aangepast, terwijl één park dit nog steeds niet heeft gedaan. Als dit niet verandert, kan de AP strengere maatregelen treffen, zoals boetes of dwangsommen.

Bezorgde burgers

De aanleiding voor het onderzoek kwam van bezorgde burgers, die verrast waren door het gebruik van gezichtsherkenning voor volwassenen en kinderen, en vragen hadden over de rechtmatigheid hiervan. Volgens AP-vicevoorzitter Monique Verdier wilden mensen weten of deze vorm van identificatie zomaar mocht worden ingezet.

"Mensen waren verbaasd", zegt AP-vicevoorzitter Monique Verdier. "Waar ze vroeger het zwembad in kwamen met een pasje of een polsbandje, werd nu opeens gezichtsherkenning ingezet. Voor volwassenen, maar ook voor kinderen. Enkel en alleen om het zwembad in te kunnen. Mag dat zomaar? Dat wilden ze weten."

Tanium BW 08/10/2024 - 01/11/2024 Gartner BW tm 02-11-2024
DIC Awards BN tm 28-10-2024

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!