Witold Kepinski - 25 oktober 2024

Telecombedrijven kiezen vaker voor cloudgedreven platformarchitecturen

Infosys heeft zijn Cloud Radar – Telecom Industry Report gepubliceerd. Het bedrijf heeft 401 respondenten van telecombedrijven ondervraagd en ontdekte dat de industrie aanzienlijk meer in de cloud investeert om operationele efficiëntie, schaalbaarheid en 5G-implementatie te stimuleren.

Telecombedrijven kiezen vaker voor cloudgedreven platformarchitecturen image

Telecombedrijven wenden zich steeds meer tot cloudgedreven platformarchitecturen, beïnvloed door 5G, IoT en edge computing, om hoge snelheden en lage latentie te leveren voor een breed scala aan toepassingen.

Cloudmigratie-inspanningen zijn voor 77% van de ondervraagde telecomdirecteuren zeer effectief of extreem effectief gebleken en hebben geleid tot aanzienlijke kostenbesparingen en verbeterde prestaties.

De adoptie van cloud-native netwerkfuncties (CNF's) is cruciaal voor de transformatie van de industrie om zich aan te passen aan de diverse eisen van 5G-toepassingen. Cloud-based radio access networks (C-RAN) stellen operators in staat om netwerkbronnen te optimaliseren, service-implementatie te versnellen en servicekwaliteit te verbeteren.

Samenvatting rapport

De cloud-uitgaven in de telecommunicatiesector zullen het komende jaar toenemen. Hoewel telecombedrijven langzaam waren met de adoptie van de cloud vanwege migratiecomplexiteiten en beveiligingsrisico's, investeren ze nu aanzienlijk in netwerkcloudtransformatie. Factoren zoals lagere kosten, betere operationele efficiëntie en schaalbaarheid drijven deze beweging, volgens onderzoek van Infosys Knowledge Institute.

Cloud Radar ondervroeg meer dan 2.500 respondenten van bedrijven in negen industrieën - in Australië, Frankrijk, Duitsland, Nieuw-Zeeland, het VK, de VS en de Noordse landen, waaronder Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen en Zweden. Het onderzoek ondervroeg 401 respondenten van telecombedrijven.

Het onderzoek wees uit dat telecombedrijven afhankelijk zijn van de cloud voor de implementatie van nieuwe diensten, schaalbaarheid, groei en technologische transformatie.

IoT

Naast traditionele telecomdiensten is de cloud vooral waardevol voor 5G-implementatie en het aanbieden van nieuwe diensten, zoals Internet of Things (IoT), machine-to-machine communicatie en robotica.

De cloud is cruciaal voor het telecomecosysteem van dienstverleners, partners en eindgebruikers om service-agiliteit, innovatie en wereldwijde reikwijdte mogelijk te maken.

Telecombedrijven zijn over het algemeen tevreden met de resultaten die door de cloud worden geleverd, maar worden ook geconfronteerd met uitdagingen op het gebied van cloudgebruik, concurrentie en kosten.

Cloud computing in telecom

Telecommunicatie heeft een aanzienlijke evolutie ondergaan, van traditionele analoge telefoongesprekken via koperdraden naar spraak over internetprotocoldiensten. Tegenwoordig wordt de industrie voornamelijk beïnvloed door 5G, IoT en edge computing - allemaal leidende telecombedrijven naar cloudgedreven platformarchitecturen.

"5G zal een game-changer zijn die de telecommunicatienetwerkinfrastructuur versterkt", zegt Manjunath Kulkarni, associate vice president en delivery head of network services bij Infosys. "De evolutie van 5G-netwerken brengt spannende trends zoals edge computing, netwerkslicing, IoT, kunstmatige intelligentie (AI) en clouddiensten", voegt hij eraan toe.

De cloud stelt telecomoperators in staat om deze complexe 5G-netwerken efficiënt te implementeren, beheren en schalen, waardoor hoge snelheden en lage latentie-diensten voor een breed scala aan toepassingen worden gegarandeerd.

Wat begon met het uitbesteden van back-office IT-functies door telecombedrijven is nu geëvolueerd naar het migreren van netwerkworkloads. Een cruciale verschuiving begon in 2012 toen AT&T, Deutsche Telekom, Orange en andere grote operators het netwerkfunctievirtualisatie (NFV) framework en virtualized network functionality (VNF) applicaties adopteerden. De applicaties, gebouwd op de NFV-infrastructuur, zijn nu cloud-native en virtualiseren taken en functies die traditioneel door hardware worden uitgevoerd, zoals routing, firewalls, load balancing en encryptie.

De convergentie van 5G, IoT en edge computing in telecom versnelt deze transformatie, waardoor bedrijven agile, schaalbare en hoogwaardige diensten kunnen leveren. Cloud-native architecturen en NFV-technologieën herdefiniëren de bedrijfsvoering en banen de weg voor een meer verbonden en responsieve digitale toekomst.

Cloud is voor service en stroomlijning

Globe Telecom, een belangrijke telecommunicatieprovider op de Filippijnen, migreerde zijn IT-omgeving naar Amazon Web Services (AWS). Ze zagen onmiddellijke voordelen na de migratie, met een vier keer hogere prestatieverhoging en een besparing van $1 miljoen aan licentie- en ondersteuningskosten. De verhuizing stelde hen in staat om schaalbare platforms te leveren en de wendbaarheid te vergroten, terwijl de kosten aanzienlijk werden verlaagd, aldus Pebbles Sy-Manalang, chief information officer van Globe.

Op de Filippijnen en daarbuiten werkt de cloud goed voor telecombedrijven. Zoals blijkt uit Figuur 1, zeggen 77% van de 401 ondervraagde telecomdirecteuren dat cloudmigratie-inspanningen zeer effectief of extreem effectief zijn. Over het algemeen zijn 73% van de bedrijfsleiders in alle sectoren het daarmee eens.

Lees het hele rapport hier.

Algosec 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BW Lenovo Channel Campagne vierkant
Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!