Internationale politiediensten halen gevaarlijke ‘infostealers’ offline
Een consortium van politiediensten, waaronder de Nederlandse politie en de Belgische federale politie, heeft de Redline- en Meta-infostealers offline gehaald. Het gaat om malware die specifiek gevoelige data moet verzamelen.
De zogeheten Operatie Magnus is een samenwerking tussen politiediensten, waaronder de Belgische federale politie, de Nederlandse politie en de Amerikaanse federale politiedienst FBI. De groep heeft nu twee gevaarlijke datadiefstalprogramma’s uit de ether gehaald, zo schrijft ze op haar eigen website. Op diezelfde site belooft de groep ook meer informatie later vandaag.
Het gaat om Redline en Meta, beide ‘infostealers’, malware die gemaakt is om gegevens van slachtoffers te stelen, waaronder wachtwoorden, authenticatiegegevens, of adressen en inlogggegevens van cryptowallets. Beide malwares werken op Windows-besturingssystemen.
Redline bestaat sinds 2020, en gegevens die via de malware werden buitgemaakt zouden onder meer gebruikt zijn voor een hack bij Uber in 2022. De Meta infostealer (niet te verwarren met het mediabedrijf) is nog relatief nieuw maar heeft gelijkaardige functies. Met de gestolen data kunnen cyberbendes daarna aan de slag om verdere aanvallen uit te voeren, zoals phishing, fraude of diefstal.
In samenwerking met Data News.