Redactie - 30 oktober 2024

Internet Rechtszaken om WordPress: wat is er aan de hand?

Een ruzie om openbronvoorwaarden treft een hele reeks WordPress-sites, en verontrust websitemakers wereldwijd.

Internet Rechtszaken om WordPress: wat is er aan de hand? image

Een ruzie tussen twee hosters om het merkgebruik van WordPress heeft wereldwijd geleid tot fouten bij een reeks websites. De vraag is nu of anderen volgen.

WordPress kent u als een van ’s werelds meest gebruikte webplatformen. Zo’n 40% van de wereldwijde websites draait op de tools van het bedrijf.

WordPress zelf bestaat uit twee entiteiten: een nonprofit genaamd WordPress.org en een onderdeel dat wel winst kan maken, genaamd Automattic. Goed om weten: de co-founder van WordPress, Matt Mullenweg, leidt ook Automattic en heeft dus een vinger in de pap bij zowel de openbron als de winstgevende tak.

Maar de tools en broncode van WordPress.org zijn dus in principe vrij te gebruiken. Bedrijven die hun website met de tools willen bouwen kunnen dat doen en daar dan zelf een hostingdienst voor in de arm nemen, zoals Automattic of WP Engine. Het is die WP Engine die nu verwikkeld is in een rechtszaak met WordPress.

Merkenkwestie

WP Engine levert een hostingdienst voor websites en maakt daarvoor gebruik van de gratis openbron tools van WordPress.org. Die open broncode gaat echter gepaard met een soort herenakkoord dat bedrijven die ze gebruiken, ook bijdragen aan het onderhoud van de code, bijvoorbeeld door bugs te verhelpen of nieuwe functies te testen.

En dat zou WP Engine dus niet doen, toch volgens Mullenweg. In september al noemde hij WP Engine in een tweet ‘een kanker voor WordPress.’ De hoster zou weinig bijdragen aan het onderhoud van de open broncode en zou onterecht gebruik maken van het merk ‘WP’. Dat laatste zou klanten in de war brengen en hen onterecht doen denken dat WP Engine onderdeel is van WordPress.

WP Engine van zijn kant zegt dan weer dat het wel bijdraagt en dat diens gebruik van het merk perfect binnen de wet is. Volgens WP Engine is Mullenweg vooral uit op een stevige betaling voor het gebruik van het handelsmerk rond WordPress.

Enkele dreigbrieven langs beide kanten later komt er een rechtszaak, en wordt WP Engine (tijdelijk) verbannen van de WordPress.org website, zodat het bedrijf niet langer toegang heeft tot die middelen. Dat heeft onder meer een impact op de klanten, wiens websites niet langer plug-ins konden updaten en in enkele gevallen kwetsbaar werden voor cyberaanvallen. WP Engine van zijn kant heeft Mullenberg voor de rechter gedaagd voor machtsmisbruik.

Wat betekent dat voor jouw site?

De hele saga (die waarschijnlijk nog even duurt), heeft het vertrouwen in WordPress als systeem een stevige deuk gegeven. De voorbij maand zijn zo’n 160 werknemers weggegaan bij WordPress, uit onvrede met de manier waarop het bedrijf wordt gerund.

Ondertussen vragen ook andere hosters en website-eigenaars zich af hoe het nu verder moet, en of nog andere concurrenten van Automattic zich aan een rechtszaak moeten verwachten.

Redelijk veel van de verwijzingen naar WordPress zijn ondertussen van de WP Engine website verdwenen, maar de WordPress Foundation heeft het handelsmerk aangevraagd voor nog enkele termen, waaronder ‘Managed WordPress’ en ‘Hosted WordPress’. Dat zijn veelgebruikte termen voor hosters die, je raadt het niet, WordPress sites hosten of beheren. ‘Wat houdt WordPress tegen om dit opnieuw te doen met een ander bedrijf?’ zo zegt Tricia Fox, website-eigenaar aan de BBC.

Daarnaast is het ook de vraag of Mullenweg zelf misschien niet te veel macht heeft over de belangrijke systemen van het internet. ‘Het web heeft meer onafhankelijke organisaties nodig, en meer diversiteit. 40% van het web en 80% van de CMS-markt mag niet onder controle staan van één individu’, aldus John O’Nolan, die het openbron content management systeem Ghost oprichtte, in een tweet.

In samenwerking met Data News

Lenovo Channel Campagne vierkant Algosec 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BW
Gamma Benelux 19/11/2024 t/m 29/11/2024 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!