Five Eyes-naties geven techstartups security-advies
De zogenaamde Five Eyes-landen hebben ieder een set richtlijnen gepubliceerd voor techstartups, waarin staat hoe zij zo veilig mogelijk kunnen blijven. De landen beloofden in oktober vorig jaar al om dergelijke richtlijnen te publiceren.
De Five Eyes-landen zijn vijf landen - Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten - die nauw contact houden over inlichtingendiensten en diverse beloften hebben gedaan om elkaar te beschermen. Vorig jaar publiceerden ze al vijf principes die techstartups moeten hanteren om veilig te werk te gaan, schrijft The Register. Deze principes zijn: ken de dreigingen, beveilig je zakelijke omgeving, beveilig je producten, zorg voor veilige samenwerkingen en groei op een veilige manier.
In de nu gepubliceerde richtlijnen gaan de landen dieper in op wat deze principes precies inhouden en hoe techstartups dat in de praktijk kunnen brengen. Zo geven de landen aan wie er voor digitale dreigingen kunnen zorgen - van statelijke actoren tot werknemers van bedrijven zelf - maar wordt er ook advies gegeven over hoe een zakelijke omgeving goed beschermd kan worden, zowel fysiek als digitaal.
Verschillen per land
De adviezen verschillen echter per land, omdat ieder land zelf een set richtlijnen heeft op laten stellen door zijn cybersecurity-organisatie. Britse startups hebben een infographic van drie pagina's gekregen, Canadezen hebben een handleiding voor techinvesteerders en Amerikanen kunnen terugvallen op vijf verschillende documenten, waaronder één die over risico's tijdens buitenlandse reizen gaat. Nieuw-Zeeland heeft een pdf van 33 pagina's gepubliceerd en Australië heeft een zogenaamde Secure Innovation Placemat uitgebracht.
Dat de verschillen onderling zo groot zijn, is expres. Ieder land heeft namelijk voor zijn eigen aanpak gekozen, ook al is het wel een gezamenlijk project. De landen spreken dan ook van een "consistent en geconsolideerd advies, dat zowel het wereldwijde en onderling verbonden ecosysteem van techstartups als de mondiale aard van veiligheidsbedreigingen waar startups mee worden geconfronteerd, weerspiegelt".