Kaspersky werkte samen met INTERPOL aan wereldwijde actie tegen cyberdreigingen
Kaspersky speelde een belangrijke rol in de wereldwijde operatie Synergia II van INTERPOL, gericht op het aanpakken van cyberdreigingen zoals gerichte phishing, ransomware en infostealers. In deze operatie werkten bedrijven uit de private sector samen met wetshandhavingsinstanties uit 95 landen, wat leidde tot de identificatie van meer dan 100 verdachten, waarvan er 41 zijn aangehouden.
Informatie gedeeld
Tijdens Synergia II leverde Kaspersky informatie over schadelijke infrastructuren, waaronder commando- en controleservers, malwareservers en besmette hosts die betrokken waren bij de verspreiding van IoT-malware. Ook deelde het bedrijf informatie over botnets met INTERPOL. Verschillende landen behaalden belangrijke resultaten tijdens deze operatie:
- Hongkong (China): De politie schakelde 1037 servers uit die in verband stonden met kwaadaardige activiteiten.
- Mongolië: Autoriteiten voerden 21 huiszoekingen uit, namen één server in beslag en identificeerden 93 personen die betrokken zouden zijn bij illegale cyberactiviteiten.
- Macau (China): De politie haalde 291 servers offline.
- Madagaskar: De autoriteiten identificeerden 11 verdachten en namen 11 apparaten in beslag voor nader onderzoek.
- Estland: Hier werden meer dan 80 GB aan serverdata veiliggesteld; de politie werkt nu samen met INTERPOL om gegevens te analyseren die gerelateerd zijn aan phishing en financiële malware.
Met deze gezamenlijke inspanningen wordt er gewerkt aan een effectieve internationale aanpak van cyberdreigingen die over grenzen heen reiken.
'Wereldwijde aard van cybercrime vraagt om wereldwijde reactie'
Neal Jetton, directeur van het Directoraat Cybercriminaliteit van INTERPOL: “De wereldwijde aard van cybercriminaliteit vraagt om een wereldwijde reactie, wat duidelijk blijkt uit de steun die lidstaten hebben gegeven aan Operatie Synergia II. Samen hebben we niet alleen kwaadaardige infrastructuur ontmanteld, maar ook voorkomen dat honderdduizenden potentiële slachtoffers ten prooi vielen aan cybercriminaliteit. INTERPOL is er trots op een divers team van aangesloten landen samen te brengen om deze steeds veranderende dreiging te bestrijden en onze wereld veiliger te maken.”
“Kaspersky waardeert de kans om bij te dragen aan het bestrijden van grensoverschrijdende cybercriminaliteit met meerdere stakeholders,” geeft Yuliya Shlychkova, Vice-President Public Affairs bij Kaspersky, aan. “De samenwerking tussen particuliere bedrijven en wetshandhavingsinstanties versterkt niet alleen de cyberdefensie van de betrokken landen, maar speelt ook een cruciale rol in het versterken van de wereldwijde cyberweerbaarheid. Samen verhogen we met dit partnerschap de cybersecuritystandaarden en stellen we een blauwdruk op voor een veiliger digitaal landschap op wereldwijde schaal.”
Eerder ondersteunde Kaspersky ook de aanpak van fraude rond de Olympische Zomerspelen van 2024 door INTERPOL.