Bechtle laat internationale groei zien in derde kwartaal
De bedrijfsontwikkeling van Bechtle AG bleef in het derde kwartaal onder druk staan tegen een aanhoudend moeilijke economische achtergrond. Regionaal gezien varieert het beeld, waarbij de belangrijkste markten van de Bechtle Group, Duitsland en Frankrijk, nog steeds worden gedomineerd door onzekerheid en een terughoudendheid om te investeren, met name in het B2B-segment. In andere Europese landen kende Bechtle echter een aanzienlijke organische groei. Over het geheel genomen lag het bedrijfsvolume iets onder het voorgaande jaar met -1,1 procent, maar de omzet steeg met 2,2 procent tot 1.511,3 miljoen euro. Met 78,6 miljoen euro lag de winst vóór belastingen (EBT) aanzienlijk onder de € 93,9 miljoen van het voorgaande jaar. De EBT-marge daalde ook van een zeer goede 6,3 procent naar 5,2 procent. Op 30 september 2024 had Bechtle 15.608 medewerkers in dienst, wat 768 mensen meer is dan een jaar eerder.
Het binnenlandse zakenvolume kromp met 8 procent in het derde kwartaal vanwege een groot softwareproject dat een zeer positieve impact had op Q3 2023, wat dit jaar niet kon worden herhaald. Bechtle daarentegen wist zijn internationale zakenvolume met een zeer bevredigende 10,7 procent te verhogen en de organische groei bedroeg een indrukwekkende 8,8 procent. Vooral de dochterondernemingen van Bechtle in Oostenrijk en Zwitserland, België en het Verenigd Koninkrijk ontwikkelden zich zeer positief. "Over het geheel genomen zijn we niet tevreden met de bedrijfsontwikkeling in het derde kwartaal. Onze MKB-klanten, met name in onze belangrijkste markten, Frankrijk en Duitsland, blijven terughoudend om te investeren, maar we zijn verheugd over de groei die onze internationale bedrijven laten zien, wat een verdere bevestiging is dat onze Europese M&A-strategie de juiste koers is om te volgen", aldus Dr. Thomas Olemotz (foto), CEO van Bechtle AG.
Kostendruk drukt winst
De winst vóór belastingen bedroeg 78,6 miljoen euro en kon daarmee het zeer hoge niveau van het voorgaande jaar niet handhaven. Terwijl de materiaalkosten zich disproportioneel lager ontwikkelden dan de omzet, hadden een daling van de overige bedrijfsopbrengsten en de stijging van de personeelskosten als gevolg van overnames en hogere afschrijvingen en amortisaties een negatieve impact.
De operationele kasstroom toont de financiële kracht aan
De operationele kasstroom van Bechtle ontwikkelde zich opnieuw zeer positief en bedroeg in totaal 289,4 miljoen euro in de eerste negen maanden van 2024 (vorig jaar: 190,2 miljoen euro) - een verbetering van ongeveer 100 miljoen euro. De daling van handelsvorderingen en voorraden bleef op een consistent hoog niveau, terwijl de kleinere daling van handelsschulden ook een positief effect had tijdens de verslagperiode. Met 196 miljoen euro was de vrije kasstroom ook aanzienlijk hoger dan de 28,9 miljoen euro van het voorgaande jaar.
Matige toename van het personeelsbestand
Op 30 september 2024 was het aantal werknemers in de 120 Europese vestigingen met 5,2 procent gestegen, oftewel 768 mensen, waarvan ongeveer 70 procent bij Bechtle kwam als gevolg van overnames. Zonder deze overnames zou de groei slechts 1,6 procent zijn geweest.
Een nieuwe mijlpaal in de beroepsopleiding
Bechtle leidt al bijna 40 jaar jongeren op met als doel de krappe arbeidsmarkt te compenseren door jonge talenten uit eigen gelederen te promoten. Aan het begin van het academische jaar in september 2024 begonnen 286 beroepsstagiaires en universitaire studenten hun carrière bij Bechtle, wat betekent dat er op 30 september 2024 in totaal 890 jongeren in opleiding waren bij het bedrijf, meer dan ooit tevoren.
Het vertrouwen blijft
Veel MKB-klanten bleven terughoudend om te investeren in het upgraden van hun traditionele IT-infrastructuren in het derde kwartaal. Als gevolg van de aanhoudende ongunstige economische omstandigheden en de hoge mate van onzekerheid over toekomstige ontwikkelingen, trok de Raad van Bestuur zijn jaarlijkse prognose in, die eerder in juli was herzien. "Gezien de winstontwikkeling tot nu toe dit jaar, in combinatie met de aanhoudende ongunstige economische omstandigheden in het derde kwartaal, verwachten we niet langer de aangepaste prognose te behalen. We voorzien echter nog steeds een verbetering in de bedrijfsontwikkeling in het vierde kwartaal van 2024, gesteund door onze B2G-klanten", aldus Dr. Thomas Olemotz.