Alf Janssen, SAP: 'Samenwerking en slimme talentwerving oplossing voor tekorten in IT'
Dankzij Cloud ERP wordt SAP nog interessanter voor organisaties in het midden- en kleinbedrijf. Dit biedt SAP-partners veel kansen, maar er ligt ook een grote uitdaging.
SAP-partners kunnen organisaties in het midden- en kleinbedrijf ondersteunen met Cloud ERP van SAP. Dit biedt kansen, maar brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo is de vraag naar ERP-consultants is immers al jaren hoger dan het aanbod. Gelukkig zijn er manieren om deze uitdaging aan te pakken, zegt Alf Janssen, Chief Partner Officer bij SAP Nederland.
ERP-landschap verandert snel
Het ERP-landschap verandert snel. Zo is het SAP-portfolio in 2023 verrijkt met GROW with SAP, een honderd procent SaaS-oplossing. Hiermee boort het bedrijf een nieuwe markt aan. De cloudgebaseerde ERP-oplossing is zelfs voor bedrijven met enkele gebruikers al interessant. “Waar we bekendstonden om grootschalige projecten bij multinationals, komen we nu in contact met kleinere, wendbare bedrijven die behoefte hebben aan snelle ERP-implementaties”, aldus Janssen.
Deze verschuiving naar public cloud betekent dat ERP-projecten sneller dan gebruikelijk worden afgerond. Voor partners ligt hier een kans: met kortere projecten kunnen zij meer klanten helpen en sneller nieuwe projecten starten. Tegelijk ontstaat er een uitdaging, want voor deze verhoogde omloopsnelheid hebben zij wel voldoende personeel nodig. “Partners moeten klanten soms vertellen dat ze pas over enkele maanden worden geholpen”, constateert Janssen. “Dat is natuurlijk geen boodschap die je als partner graag uitdraagt.”
AI-gedreven automatiseringsmogelijkheden kunnen diverse taken stroomlijnen. Denk dan aan de systeemconfiguratie. Toch blijft de menselijke factor cruciaal, benadrukt Janssen. “Automatisering helpt ons bij het standaardiseren van processen, maar het afstemmen van ERP-oplossingen op de specifieke behoeften van een bedrijf en het begeleiden van het changemanagement blijft mensenwerk. Dit is waar ervaren consultants, met hun vermogen om klanten door complexe transformaties te loodsen, een onmisbare rol spelen.”
Slimme oplossingen en krachten bundelen
Het capaciteitstekort vraagt daarom om andere slimme oplossingen, zoals samenwerken. “Steeds vaker bundelen partners hun krachten”, vertelt Djoekie Klein, Partner Transformation Manager bij SAP Nederland. Een voorbeeld hiervan is een ERP-implementatie waarbij de ene partner zich richt op changemanagement en de andere partner op de technische implementatie. “Het delen van expertise en rollen helpt niet alleen om de werklast te verdelen, maar garandeert ook een hoog serviceniveau voor de klant.”
Een andere belangrijke pijler voor SAP en zijn partners is talentontwikkeling. Een goed voorbeeld daarvan is de SAP League, een campagne opgezet door GROW-partners van SAP. Hiermee positioneren de partners ERP-consultancy als een dynamisch en toekomstgericht carrièrepad. “De SAP League heeft de dynamiek van een sportcompetitie op het hoogste niveau”, legt Klein uit. “Hierin houden teams van ERP-experts elkaar scherp en blijven ze zich ontwikkelen. Dit soort beelden en verhalen helpen om ERP-consultancy aantrekkelijk te maken voor jong talent en zij-instromers.”
Breder zoeken naar talent
Gezien de grote vraag naar ERP-talent stimuleert SAP zijn partners om breder naar talent te zoeken. De SAP League-campagne richt zich niet alleen op IT-professionals, maar ook op mensen uit andere sectoren, zoals logistiek of finance. Ook zij kunnen een waardevolle bijdrage leveren als ERP-specialisten. “Zij-instromers hebben vaak een goed begrip van bedrijfsprocessen vanuit hun vorige functies”, aldus Janssen. “Met de juiste trainingen en begeleiding kunnen zij snel waarde toevoegen aan ERP-projecten. En door hen binnen te halen, vullen we het tekort aan consultants op een duurzame manier op.”
Om de capaciteit in de markt verder te versterken, overwegen sommige partners zelfs om actief talent van concurrenten aan te trekken. Daarnaast kijkt SAP al naar universiteiten om recent afgestudeerden te interesseren voor een loopbaan als ERP-consultant. “Met argumenten zoals ‘werken aan toptechnologie’, ‘innovatieve projecten’ en ‘klanten van wereldklasse’ hopen we hen warm te maken voor een carrière in SAP-consultancy”, zegt Janssen. Deze benadering voorkomt dat partners te afhankelijk worden van een beperkt aantal ervaren consultants en helpt hen bovendien om ook op de lange termijn aan de vraag te voldoen.
Aantrekkelijke carrièrepaden creëren
In de huidige arbeidsmarkt is het creëren van aantrekkelijke carrièrepaden essentieel voor bedrijven die op zoek zijn naar toptalent. Door initiatieven zoals de SAP League, intensieve samenwerking tussen partners en een gezamenlijke inzet op omscholing, speelt SAP in op deze vraag. “Wij zijn ervan overtuigd dat deze aanpak niet alleen SAP en onze partners, maar ook de hele Nederlandse markt ten goede komt”, besluit Janssen. “Onze technologie en partnerexpertise stellen bedrijven in staat om digitaal te transformeren en ook iets goeds te doen voor de wereld. Uiteindelijk is IT een belangrijk Lego-steentje om dingen beter te doen.”