Wouter Hoeffnagel - 18 november 2024

Kabinet investeert miljoenen in aanpak cybercrime en digitale opsporing

Het kabinet trekt 39,5 miljoen euro uit voor digitale opsporing. Daarnaast is 52,6 miljoen euro beschikbaar voor het vergroten van de digitale weerbaarheid, aanpak van cybercrime en bestrijding van gedigitaliseerde criminaliteit.

Kabinet investeert miljoenen in aanpak cybercrime en digitale opsporing image

Dit maakt minister Van Weel van Justitie en Veiligheid bekend. "Voor het effectief aanpakken van criminaliteit, die net als de maatschappij steeds meer digitaliseert, is het nodig dat kennis en vaardigheden omtrent digitale opsporing in de breedte worden ingezet bij de politie en het OM. Het kabinet investeert in meer slagkracht bij de politie op het vlak van digitale opsporing, onder meer voor de aanpak van delicten als zeden, mensenhandel, kindermisbruik en online verkopen van verboden waar, zoals drugs", schrijft Van Weel.

Digitale weerbaarheid vergroten

Ook is dus 52,6 miljoen euro beschikbaar voor het vergroten van de digitale weerbaarheid. "Wereldwijd opererende criminelen verdienen grof geld aan cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit. Het kabinet investeert daarom stevig in de aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit door de politie", aldus Van Weel.

"Een effectieve aanpak van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit vergt een intelligence-gestuurde en datagedreven aanpak op basis van (inter)nationaal inzicht en overzicht. Het kabinet investeert daarom in centrale voorzieningen voor cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit ten behoeve van de regionale eenheden en de Eenheid Landelijke Opsporing en Interventies (voor onderzoeken van het Team High Tech Crime), alsook in extra uitvoeringscapaciteit voor de aanpak van gedigitaliseerde criminaliteit in de eenheden. Daarnaast wordt ook bezien of extra geïnvesteerd kan worden in het Digital Intrusion Team."

Meer samenhang in aanpak van cybercrime

De centrale voorziening voor cybercrime moet tot meer samenhang zorgen in de aanpak van cybercrime, zowel regionaal als internationaal. Strategie, intelligence en operationele inzet worden hier bijeengebracht voor een integrale aanpak. Daarbij investeert het kabinet ook in personeel met andere kennis en vaardigheden, en een hoger opleidingsniveau. Ook komt er een ICT-platform ter ondersteuning van datagedreven werken.

Ook voor meerdere projecten bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) op het vlak van opsporing in het digitale domein is geld beschikbaar. Dit moet samenwerking met de strafketen intensiveren. Ook moet het NFI hun noodzakelijke forensische expertise op het onderwerp cybercrime uitbouwen.

Publiek-private samenwerking

Van Weel: "Tevens stelt het kabinet incidenteel middelen beschikbaar om een impuls te geven aan het programma Cyclotron. De Nederlandse Cybersecurity Strategie (NLCS) roept op tot publiek-private samenwerking inzake gegevensuitwisseling over cybersecurity-incidenten en -dreigingen. Het programma Cyclotron, strategisch

inhoudelijk aangestuurd door een publiek-private governance board, is erop gericht op grotere schaal publiek-private informatie te delen en samen te werken om meer grip te krijgen op cyberdreigingen, met als doel om Nederland weerbaarder te maken tegen cyberdreigingen en -incidenten."

Meer informatie is hier beschikbaar.

Schneider Electric 18/12/2024 t/m 25/12/2024 BW DSD 28/11/2024 t/m 26/12/2024 BN + BW
Outpost24 17/12/2024 t/m 31/12/2024 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!