De illusie van innovatie: Hoe aandeleninkopen de Amerikaanse technologische vooruitgang doden
Professor William Lazonick, emeritus hoogleraar economie aan de Universiteit van Massachusetts, betoogde tijdens Web Summit in Lissabon dat Silicon Valley's huidige benadering van de economie, met name de nadruk op aandeelhouderswaarde en aandeleninkopen, de echte innovatie ernstig belemmert en uiteindelijk de Amerikaanse economie schaadt.
Lazonick beweert dat aandeelhouderswaarde op de korte termijn weliswaar winst kan opleveren, maar vaak ten koste gaat van langetermijn groei en investeringen in onderzoek en ontwikkeling, cruciale elementen van echte innovatie. Hij wijst naar het voorbeeld van Cisco, een bedrijf dat een opmerkelijke groei realiseerde door het herinvesteren van winsten en strategische overnames, maar alleen om zijn innovatieve voorsprong te zien afstompen toen het de focus verlegde naar aandeleninkopen om beleggers te sussen.
Professor Lazonick bekritiseert verder de praktijk van aandeleninkopen en stelt dat deze voornamelijk ten goede komen aan rijke executives en hedgefund activisten die profiteren van opgeblazen aandelenprijzen, terwijl ze geen echte waarde bieden aan het bedrijf of zijn personeel. Hij noemt Apple als een belangrijk voorbeeld en benadrukt het enorme aandelen inkoopprogramma van het bedrijf onder Tim Cook, dat volgens hem middelen heeft afgeleid van potentiële investeringen in binnenlandse productie en werknemerscompensatie.
Samenleving
Als oplossing stelt Lazonick een verbod op aandeleninkopen voor, waarbij hij stelt dat deze onnodig zijn en uiteindelijk schadelijk zijn voor de lange termijn gezondheid van de economie. Hij gelooft dat het herleiden van deze middelen naar onderzoek, ontwikkeling en werknemerscompensatie echte innovatie zou bevorderen en een meer rechtvaardige en welvarende samenleving zou creëren.
Professor Lazonick concludeert door te benadrukken dat het dringend noodzakelijk is om dit probleem aan te pakken, en waarschuwt dat de Verenigde Staten het risico loopt achterop te raken op het gebied van kritieke technologieën als het blijft prioriteren van kortetermijnwinst boven lange termijn innovatie en investeringen in zijn mensen.