Oudere werknemers zetten GenAI vaker in dat jongere collega's
Oudere werknemers zetten generative AI (GenAI) gemiddeld vaker in tijdens hun werkdag dan jongere collega’s. Zo gebruikt 20% van de 43- tot 58-jarigen de technologie meerdere keren per dag, tegenover slechts 9% van de 18- tot 26-jarigen (Gen Z).
Dit blijkt uit uit het onderzoek 'GenAI at Work' van Fujitsu, uitgevoerd onder 3.700 werknemers in Europese organisaties. Opvallend is dat oudere generaties GenAI sneller omarmen dan verwacht. Werknemers van 59 jaar en ouder gebruiken GenAI zelfs gemiddeld twee keer zo vaak als hun jongere collega’s. Toch gebruikt de helft van de Gen Z-respondenten GenAI meerdere keren per week.
Er zijn ook verschillen per land. In Nederland gebruikt 29% van de respondenten GenAI dagelijks, vergelijkbaar met België (32%), terwijl Spanje (50%) en Ierland (49%) uitschieters zijn.
GenAI wint vertrouwen en populariteit
Het onderzoek toont dat 83% van de Europese werknemers GenAI als ondersteunend ziet. Voor bedrijven is het cruciaal deze technologie te omarmen: 82% van de respondenten staat positief tegenover het gebruik ervan. Hoewel training belangrijk blijft, vindt 81% van de werknemers de tools intuïtief genoeg om mee te werken. Jongere generaties benadrukken het belang van een veilige implementatiestrategie door werkgevers.
Daarnaast vertrouwt 85% erop dat werkgevers zorgvuldig omgaan met gevoelige informatie. Ook zegt 81% dat hun bedrijf een team heeft dat toeziet op naleving van GenAI-richtlijnen, terwijl 75% meldt dat er beleid is rondom het gebruik van bedrijfsgegevens. Verder vindt 82% dat digitale oplossingen zoals GenAI afgestemd moeten zijn op specifieke rollen.
Productiviteitswinst dankzij GenAI
GenAI zorgt voor een aanzienlijke tijdsbesparing: werknemers winnen gemiddeld 4,75 uur per week. Voor 33% betekent dit één tot twee uur extra per week voor andere taken, terwijl 29% drie tot vier uur wint. Het resultaat is een productiever en creatiever team.