Redactie - 28 november 2024

Vooruitblik op 2025: Technologieën zoals AI transformeren cyberbeveiliging

In 2025 moeten organisaties proactiever, veerkrachtiger en innovatiever zijn dan ooit om het snel evoluerende dreigingslandschap voor te blijven. Verouderde infrastructuren en een gebrek aan beveiligingsinspanningen moeten plaatsmaken voor moderne oplossingen. Het komende jaar ligt de nadruk op compliance-gedreven innovatie. Daarnaast transformeren technologieën zoals AI de cyberbeveiliging, zowel voor aanvallers als verdedigers.

Vooruitblik op 2025: Technologieën zoals AI transformeren cyberbeveiliging image

Dit voorspelt Zscaler, dat vooruitblikt op komend jaar. Deze veranderingen bieden organisaties kansen om connectiviteitsoevereiniteit, microsegmentatie en beveiligingsdiensten in te zetten om een concurrentievoordeel te behalen. Dit zijn de belangrijkste trends waar organisaties in 2025 rekening mee moeten houden:

OT-beveiliging krijgt prioriteit

De integratie van IT- en OT-infrastructuren maakt de beveiliging van operationele technologie (OT) steeds belangrijker. Nu OT steeds meer met de cloud verbonden wordt, zijn IT-dreigingen ook zichtbaar in OT-omgevingen. Cybercriminelen richten zich op kwetsbare doelwitten, waarbij de lange levenscyclus van OT-apparaten en de moeilijkheid om updates door te voeren de risico's vergroot. Organisaties moeten innovatieve methoden ontwikkelen om de uitdagingen van gecombineerde IT- en OT-netwerken te overwinnen.

Zero Trust en microsegmentatie als standaard

Cybercriminelen kunnen systemen steeds sneller binnendringen, waardoor het voor veel organisaties onmogelijk wordt om snel genoeg patches uit te voeren. Microsegmentatie kan de impact van succesvolle aanvallen verminderen door inbreuken in te dammen en verspreiding te voorkomen. Het wordt steeds belangrijker dat microsegmentatie een standaardpraktijk wordt in alle sectoren, vooral in reactie op de groeiende eisen voor OT-beveiliging.

Toename van aanvallen op kritieke infrastructuren

In 2025 verwachten we dat natiestaten en ransomwaregroepen hun aanvallen op nationale kritieke infrastructuren en productiefaciliteiten zullen intensiveren. De recente stap van het VK om datacenters tot kritieke infrastructuur te rekenen gaat waarschijnlijk leiden tot vergelijkbare maatregelen in andere landen. Een betere voorbereiding op en herstel van grote incidenten zal essentieel zijn om de digitale economie te beschermen.

Compliance-gedreven innovatie

Met de implementatie van wet- en regelgeving zoals NIS2 en DORA speelt in 2025 compliance-gedreven innovatie een belangrijke rol, verwacht Zscaler. Organisaties gaan robuustere complianceprogramma’s ontwikkelen door te investeren in zowel juridische expertise als technologische oplossingen. De dualiteit van regelgevingen die enerzijds datadeling bevorderen en anderzijds de internationale datastromen beperken, zal vaker aangepakt moeten worden. De roep om een 'digitaal Schengengebied' wordt in 2025 sterker, zodat grensoverschrijdend zakendoen niet belemmerd wordt door lokale wetgeving.

Connectiviteitsoevereiniteit verandert wereldwijde IT-strategieën

In 2025 groeit connectiviteitssoevereiniteit - het idee dat landen controle moeten hebben over internettoegang en datastromen binnen hun grenzen - uit tot een belangrijke factor in wereldwijde IT-strategieën. Organisaties omarmen gedistribueerde cloudarchitecturen en edge computing-oplossingen om de controle over data en netwerken binnen nationale grenzen te behouden. Dit kan echter leiden tot de segmentatie van data, wat vanuit een securityperspectief voordelen biedt, omdat kleinere datasets minder kwetsbaar zijn voor cybercriminelen.

AI als wapen in de strijd tegen cybercriminaliteit

Geavanceerde, AI-gedreven aanvallen zullen toenemen, waarbij cybercriminelen zich snel aanpassen om traditionele beveiligingsmaatregelen te omzeilen. Dit versnelt de ontwikkeling van ‘AI versus AI’-beveiligingsoplossingen versnellen. AI-systemen zullen in staat zijn om automatisch AI-gedreven dreigingen, zoals deepfakes, te identificeren en tegen te gaan. Organisaties gaan hun verdediging versterken met geavanceerde dreigingsdetectiemethoden om gelijke tred te houden met de opkomst van AI-gebaseerde malware.

Economische druk leidt tot consolidatie van beveiliging

Door de voortdurende economische uitdagingen optimaliseren meer organisaties hun beveiligingsbudgetten. Dit gaat leiden tot de consolidatie van beveiligingstools, de implementatie van geïntegreerde platforms en het gebruik van cloudgebaseerde oplossingen voor meer schaalbaarheid en flexibiliteit. Deze verschuiving naar geautomatiseerde platforms helpt niet alleen bij kostenbesparing, maar ook bij het oplossen van het tekort aan beveiligingsvaardigheden.

Modernisering is onvermijdelijk

De vertraging in het adoptieproces van nieuwe technologieën wordt steeds moeilijker vol te houden, vooral met de toenemende dreigingen door AI-gedreven cyberaanvallen. Organisaties hebben niet langer de luxe om te wachten met moderniseren. Dit dwingt hen om verouderde infrastructuren te vernieuwen en over te stappen op eenvoudigere, cloudgebaseerde platformoplossingen. Visionaire leiders kunnen transformatie stimuleren door nieuwe technologieën te omarmen en een cultuur van innovatie en voortdurende verbetering te bevorderen.

Geopolitiek en cybersecurity gaan hand in hand

Geopolitieke spanningen hebben in 2025 een steeds grotere invloed op cybersecuritystrategieën. Het wordt uitdagender om bedrijfsactiviteiten voort te zetten in regio's die getroffen worden door politieke conflicten of sancties. Organisaties moeten flexibel zijn en in staat om snel in te spelen op veranderende politieke landschappen en wetgeving. Dit kan betekenen dat ze omgevingen creëren die segmentatie of isolatie bevorderen.

Beveiligingsdiensten als norm

In 2025 besteden organisaties de verantwoordelijkheid voor de beveiliging van hun interne, externe en mobiele netwerken steeds vaker uit aan externe dienstverleners. In plaats van zelf de benodigde beveiligingsoplossingen te beheren, gaan bedrijven platformgebaseerde modellen gebruiken die Zero Trust-diensten leveren. Dit stelt hen in staat de benodigde bescherming te bieden zonder zelf de technische expertise in huis te hebben.

Organisaties die zich in 2025 willen onderscheiden, moeten niet alleen meer proactief en veerkrachtig zijn, maar ook ruimte maken voor innovatie en transformatie in hun beveiligingsstrategieën.

Lenovo Channel Campagne vierkant
Gamma Benelux 19/11/2024 t/m 29/11/2024 BW + BN

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!