Technologie maar weinig ingezet voor terugdringen milieu-impact
Meer dan de helft van de Nederlandse organisaties beschouwt duurzaamheid als prioriteit. Desondanks gebruikt slechts 16% technologie om hun milieu-impact te verminderen. Wel heeft 52% sinds vorig jaar hun duurzaamheidsdoelen aangescherpt, wat een positieve ontwikkeling laat zien.
Dit blijkt uit de Global Sustainability Barometer van leverancier van IT-infrastructuurdiensten Kyndryl, in samenwerking met Microsoft. "Nu de wereld wordt geconfronteerd met toenemende klimaat uitdagingen, staan bedrijven onder druk om daadkrachtig op te treden en duurzaamheid centraal te stellen – en de Global Sustainability Barometer-studie van dit jaar benadrukt dat organisaties van intentie naar collectieve actie moeten gaan om verandering teweeg te brengen," aldus Faith Taylor, Chief Corporate Citizenship and Sustainability Officer bij Kyndryl. "Door duurzaamheid te integreren in de bedrijfsstrategie, processen en systemen van een organisatie, kunnen bedrijven de waarde van hun mensen en technologie maximaliseren om interne doelstellingen te behalen en een positieve impact te realiseren."
Sleutelrol voor technologie in Nederland
"In Nederland vormt de combinatie van duurzaamheid en digitale transformatie de toekomst van bedrijven en gemeenschappen. Zoals benadrukt in onze Global Sustainability Barometer, spelen innovatieve technologieën een cruciale rol bij het bevorderen van overheidsprioriteiten zoals klimaatneutraliteit en energie-efficiëntie. Door geavanceerde digitale tools te integreren, kunnen organisaties infrastructuur moderniseren, operaties optimaliseren en de milieu-impact verminderen," aldus Rob Bravenboer, Vice President en Managing Director van Kyndryl Nederland. "Bij Kyndryl zijn we vastbesloten om deze inspanningen te ondersteunen en mee te helpen bij het bouwen van veerkrachtige, intelligente systemen die aansluiten bij de doelstellingen van Nederland voor een duurzame en digitaal krachtige samenleving."
Het onderzoek belicht de vooruitgang en uitdagingen in Nederland:
- Rol van technologie: Slechts 16% erkent dat technologie zowel de CO₂-uitstoot kan verminderen als duurzaamheidsdoelen kan ondersteunen.
- Gebruik van data: Hoewel 40% duurzaamheidsdoelen opneemt in rapportageprocessen, gebruikt slechts 7% data volledig voor strategische planning.
- AI in duurzaamheid: Hoewel 18% gelooft in de significante impact van AI, blijft het gebruik beperkt. 84% gebruikt AI alleen voor het analyseren van historische data, in plaats van voor voorspellende toepassingen.
Aanbevelingen voor Nederlandse organisaties
Om duurzaamheid verder te bevorderen, doen Kyndryl en Microsoft de volgende aanbevelingen:
- Technologie strategisch inzetten: Hoewel 85% IT gebruikt om milieu-impact te verminderen, benut slechts 24% technologie om duurzaamheidsdoelen te realiseren. Technologie kan abstracte doelstellingen vertalen naar concrete acties.
- AI breder toepassen: Terwijl 85% AI inzet voor energie- en emissiemonitoring, gebruikt slechts 40% voorspellende AI. AI kan een krachtig instrument zijn voor scenario-analyse en risicobeheer.
- Data benutten voor transformatie: Slechts 5% gebruikt geïntegreerde data voor strategische besluitvorming. Door data uit verschillende bronnen te combineren, kunnen organisaties hun impact beter begrijpen en gerichter handelen.
- Samenwerking stimuleren: Hoewel CEO’s en duurzaamheidsteams een sleutelrol spelen, moeten afdelingen zoals financiën en technologie nauwer betrokken worden bij duurzaamheidsinitiatieven.
AI speelt een groeiende rol in duurzaamheid, maar er zijn zorgen over de energie-intensiteit van AI-systemen. Slechts 29% van de organisaties monitort de energie-impact van hun AI-oplossingen. Kyndryl en Microsoft ondersteunen bedrijven bij het meten van uitstoot en het optimaliseren van energie-efficiëntie van AI-systemen, zodat technologie duurzaamheid bevordert zonder innovatie te belemmeren.
De Global Sustainability Barometer, uitgevoerd door Ecosystm in opdracht van Kyndryl en Microsoft, verzamelde inzichten van 1.355 duurzaamheidsexperts uit 20 landen en 9 industrieën (augustus-september 2024). Het onderzoek richt zich op de rol van strategie, data en AI bij het realiseren van duurzaamheidsdoelen.