Subsidie van Ubbo Emmius Fonds voor CogniGron
CogniGron, het internationale onderzoekscentrum voor neuromorphic computing aan de Rijksuniversiteit Groningen krijgt opnieuw een aanzienlijke subsidie toegekend van het Ubbo Emmius Fonds. Met deze financiële steun zet CogniGron een belangrijke stap naar de volgende fase in de ontwikkeling van innovatieve en energiezuinige computertechnologie.
CogniGron richt zich op de ontwikkeling van neuromorphic computing, een technologie die computerchips ontwikkelt die de werking van het menselijk brein nabootsen. Met een team van meer dan 80 onderzoekers werkt het centrum aan oplossingen die de huidige energie-intensieve computertechnologieën, zoals datacentra en AI-toepassingen, drastisch verbeteren.
Lagere CO2-uitstoot en hogere verwerkingssnelheid
Het onderzoek richt zich op de ontwikkeling van energie-efficiënte computers met een lagere CO₂-uitstoot, een hogere verwerkingssnelheid en verbeterde veiligheid. Deze technologie heeft het potentieel om dataverwerking tot 10.000 keer energiezuiniger te maken. De aanpak van CogniGron is integraal, waarbij nieuwe materialen, circuits en algoritmen gezamenlijk worden ontwikkeld om maximale innovatie te bereiken.
Naast fundamenteel onderzoek richt CogniGron zich op de samenwerking met het bedrijfsleven om prototypes en demonstratiemodellen te ontwikkelen. De focus ligt daarbij op de transitie van theoretische concepten naar praktische toepassingen. De subsidie stelt het onderzoekscentrum in staat om zijn werk voort te zetten en uit te breiden.
Reikwijdte en impact van neuromorphic computing vergroten
“Met deze nieuwe financiering kunnen we onze onderzoekers nog beter ondersteunen bij het aangaan van samenwerkingen met zowel nationale als internationale partners, zowel binnen de academische wereld als in de industrie. Hiermee vergroten we niet alleen de reikwijdte van neuromorphic computing, maar versnellen we ook de maatschappelijke impact ervan", zegt Beatriz Noheda, directrice CogniGron.