Hans Steeman - 12 december 2024

Archiflix, een niet te hacken digitaal archief

Soms komen innovaties uit een verrassende hoek. Dat is zeker met Digifilm Corporation het geval. Dit Franse bedrijf heeft een aanpak bedacht waarbij digitale data gearchiveerd wordt op positieve kleurenfilm en daarmee minimaal voor 100 jaar zeker gesteld is. Het archiveren van film was een uitdaging waarvoor men een oplossing zocht, daarna ontstond ook het idee van data archivering op film. Omdat de informatie digitaal op dit optische medium staat, heeft veroudering van de film minimale invloed op de herleidbaarheid van de data die er op opgeslagen is. Een tweede voordeel: een filmarchief (een bunker waar de fysieke filmrollen opgeslagen zijn) is niet verknoopt met een netwerk, dus alleen door de fysieke drager die in een archiefbunker opgeslagen is te stelen, is toegang tot de data te krijgen. Het product wordt onder de naam Archiflix naar de markt gebracht.

Archiflix, een niet te hacken digitaal archief image

Antoine Simkine (foto) presenteerde tijdens de recente IT Press Tour in Malta de oplossing Archiflix, een systeem voor het langdurig bewaren (archiveren) van digitale data. Hij is als onafhankelijk filmproducent de innovator achter het concept. Ook het patent waarop het concept berust, is van zijn hand. In essentie zet Archiflix digitale informatie om in een bestand in TAR-formaat (Tape Archive). TAR is een open standaard die volop gebruikt wordt in de computerindustrie. Dit is dus principieel anders dan de analoge opslag van documenten op Microforms, want bij Microforms is de informatie ook visueel op film gezet en is hij aan veroudering onderhevig. De digitale code wordt optisch gecodeerd en op een positieve kleurenfilm gezet voorzien van redundantie (De digitale bestanden worden geconverteerd naar ARCHIFLIX PIXA). Het beschadigen van een film heeft daardoor beperkte impact, omdat in de meeste gevallen de redundantie ruim voldoende is om de code te herwinnen.

Tastbaar en veilig opgeslagen

Voor de klant is het grote voordeel van dit concept ook nog eens dat hij exact weet waar zijn data opgeslagen is. Wordt gebruik gemaakt van cloud-opslag, dan bepaalt de serviceprovider hoe en waar hij de data opslaat. Bij Archiflix staat het op een filmrol die tastbaar is en veilig in een archief opgeslagen wordt.

Het hele proces is overzichtelijk en simpel. De data die gearchiveerd moet worden wordt verzameld in een cloud. Drie stappen vormen het proces. Als eerst de opslag in een beveiligde cloud-omgeving met een Electronic Archiving Systems (EAS). De klant heeft hiertoe rechtstreeks toegang tot het ARCHIFLIX-platform (in SaaS-mode of via een oplossing die op zijn server is geïntegreerd) en slaat de te archiveren bestanden aldaar op. De tweede stap behelst de transformatie naar digitale code in visueel formaat op film. Als laatste stap wordt de film met de code opgeslagen in een beveiligd filmarchief. Hiermee is de data voor meer dan 100 jaar zeker gesteld. Omdat alles in open standaarden gecreëerd is, kan het verdwijnen van een bedrijf geen invloed hebben, omdat met iedere filmscanner de data terug te lezen en daarna softwarematig te decoderen is. Een gemiddelde cloud serviceprovider is beslist niet gegarandeerd beschikbaar voor 100 jaar. Bij tape archieven is een regelmatig onderhoud noodzakelijk, om de magnetische data te verversen en het formaat van de tape te upgraden, aangezien opeenvolgende generaties niet onderling uitwisselbaar zijn.

DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW Copaco platinum sponsor awards 2024-2025 tm 31-01-2025 BW + BN
Dutch IT Awards beeld entertainment BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!