Cyberbeveiligingswet naar Raad van State
Het wetsvoorstel voor de Cyberbeveiligingswet (Cbw) is op 2 december naar de Afdeling advisering van de Raad van State gestuurd voor advies en is beschikbaar op de wetgevingskalender van de overheid. In dit voorstel zijn de reacties uit de consultatie verwerkt, wat heeft geleid tot enkele aanpassingen in de wetsvoorstellen en verduidelijkingen in de bijbehorende memorie van toelichting.
Het wetsvoorstel voor de Cbw is bedoeld om de Europese richtlijn NIS2 (Network and Information Security Directive) in nationale wetgeving om te zetten. De NIS2 moet de digitale weerbaarheid van EU-lidstaten tegen cyberdreigingen versterken.
Wet weerbaarheid kritieke entiteiten
Tegelijk met de Cyberbeveiligingswet is ook de Wet weerbaarheid kritieke entiteiten (Wwke) naar de Raad van State gestuurd. Deze wet zet de Europese Critical Entities Resilience Directive (CER) om in nationale wetgeving. De Wwke volgt hetzelfde proces en tijdschema als de Cyberbeveiligingswet.
De verwachting is dat het wetsvoorstel in het eerste kwartaal van 2025 aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden en, als het wordt aangenomen, in het derde kwartaal van 2025 in werking treedt, afhankelijk van de snelheid van de parlementaire behandeling.
'Bereid je voor'
Ondanks dat de wet nog niet in werking is, roept de Rijksoverheid organisaties op om zich nu al voor te bereiden. De risico’s waar bedrijven en organisaties mee te maken hebben, bestaan immers al. Het implementeren van de benodigde maatregelen kan tijd kosten, dus het is raadzaam om niet te wachten. Organisaties kunnen informatie vinden op het NIS2-startpunt van het Digital Trust Center (DTC), waar handvatten en maatregelen worden geboden om zich voor te bereiden op de nieuwe wetgeving.