Patric Versteeg is EU CISO van 2024 en pleit voor meer ‘Soft Skills’ in de Cyber Security
Patric Versteeg (links op de foto), onderzoeker bij lectoraat Cyber Security van de Hogeschool Utrecht en Chief Information Security Officer (CISO) bij Viterra B.V., is recentelijk verkozen tot EU CISO van het jaar 2024 door The Millennium Alliance, een wereldwijd toonaangevend technologie-, bedrijfs- en onderwijsadviesbureau. Van de 12 genomineerden werd Versteeg door het Advisory Board verkozen tot winnaar. Na 10 jaar in de US, nu ook in Europa erkenning.
De CISO of the year award wordt al 10 jaar in de US uitgereikt aan CISO’s met een bijzondere inzet binnen het vak. Dit jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt in Europa mocht Patric Versteeg de onderscheiding in ontvangst nemen vanuit zijn rol als interim CISO bij Viterra B.V.. Hier draagt Versteeg de verantwoordelijkheid voor de cybersecurity van 270 locaties in 37 landen. Hij werd door de jury geroemd als “een visionaire leider die uitblinkt in cybersecurity en innovatie en samenwerking stimuleert” en liet onder andere Michael Beaupre (Hays), Ashish S, (Jaguar Land Rover ) en Jesús Mérida (Iberia) achter zich.
Soft Skills onderbelicht in vakgebied
De innovatie die de jury noemt zie je terug in de ontwikkelingen die hij binnen het vak brengt. In de 20+ jaar ervaring binnen Cyber Security viel het Versteeg op dat er binnen het vak als ‘techneut’ nog veel werk aan de winkel is op het vlak van ‘Soft Skills’: “Wij security techneuten hebben vaak geen achtergrond waar tijd en aandacht is besteed aan levensbeschouwing, maatschappij en cultuur en wij hebben ons vaak beperkt tot leren van de ‘techniek’.” En dat is zonde, want juist deze skills zijn volgens Versteeg nodig om succesvol te zijn als CISO: “Het gaat er niet om de slimste te zijn in de techniek, maar ook om begrijpen hoe en in welke context je de boodschap moet brengen. Dáár schuilt de echte uitdaging en ik verwacht dat dit in de toekomst veel meer verwacht zal gaan worden van de CISO. Zeker als, onder toenemende regeldruk, de CISO wordt aangenomen als medebestuurder van een organisatie.”
Onderzoek naar definitie van CISO Soft Skills
Soft Skills worden ook bij geen certificeringstraject onderwezen. Versteeg, met 25 relevante certificeringen op zak, benadrukt dat hij daar verandering in wil brengen. Samen met de Hogeschool Utrecht doet hij daarom onderzoek naar de definitie van CISO soft skills, hoe deze te meten zijn en wat deze skills beïnvloedt. Binnen zijn aanstelling bij het lectoraat Cyber Security op Hogeschol Utrecht brengt hij dit onderwerp ook onder de aandacht in zijn lessen bij de master ‘Digital Security’. Versteeg: “Jaar op jaar wordt er door de sector op gewezen dat menselijke interactie de kern is van een veilige interactie. Soft Skills zijn de kern van deze interactie en daarom essentieel van belang als je al CISO wilt slagen.”