Vodafone omzet daalt door meer concurrentie en lagere roaminginkomsten
Vodafone Nederland maakt de resultaten bekend van het eerste halfjaar van het boekjaar 2016/2017 (1 april 2016 – 30 september 2016). De operationele omzet bedroeg 859,6 miljoen euro, een organische daling van 2,7 procent ten opzichte van het eerste halfjaar van vorig boekjaar. In het tweede kwartaal daalde de omzet met 3,3 procent naar 434 miljoen euro. De telecomaanbieder heeft in Nederland last van meer concurrentie en lagere roaminginkomsten. Winst of verliescijfers zijn door Vodafone Nederland niet gegeven. Internationaal werd er in het eerste halfjaar een verlies van 5 miljard euro geboekt.
Het totale dataverbruik steeg met 31,1% ten opzichte van de eerste zes maanden van vorig jaar, mede dankzij meer dan twee miljoen Vodafone-klanten die het juiste toestel en abonnement hebben om van 4G en 4G+ te profiteren. Het totale aantal mobiele aansluitingen daalde met 3,3% tot bijna 5 miljoen, voornamelijk door een afname van het aantal prepaid-klanten. Het aantal zakelijke klanten nam daarentegen licht toe.
Op de ‘Stand van zaken’-pagina van InTouch, waar Vodafone stakeholders op elk moment van het jaar een overzichtelijk en toegankelijk beeld van de strategische en financiële voortgang van Vodafone Nederland biedt, vertelt CEO Jeroen Hoencamp in een korte video over de voortgang op een aantal strategische pijlers in het afgelopen halfjaar.
Opgemerkt dient te worden dat bovengenoemde cijfers niet zijn gecontroleerd door een onafhankelijk accountant en dat de statutaire jaarrekening nog niet is opgemaakt. Internationaal waren de cijfers ook niet best, er wed in het eerste halfjaar een verlies geboekt van 5 miljard euro.
BelCompany
Vodafone Nederland is voornemens BelCompany als winkelformule uit te faseren. Een deel van de huidige BelCompany-winkels wordt daarom omgebouwd naar Vodafone-concept. Ook zal een aantal vestigingen in de komende 5 jaar gesloten worden. Online blijft het merk voorlopig wel bestaan. Winkelpersoneel zal naar verwachting intern herplaatst kunnen worden. De Ondernemingsraad is gevraagd te adviseren over de organisatiewijziging.
Marco Houtman, directeur Vodafone Retail: “Door te werken met twee winkelformules hebben we de afgelopen jaren met succes kunnen inspelen op verschillende klantbehoeftes. We zien echter dat BelCompany- en Vodafone-winkels qua doelgroep steeds meer naar elkaar toe groeien. Daarom hebben we opnieuw naar onze retailstrategie gekeken en besloten dat we verder willen met één Vodafone-winkelformule.”
Vodafone nam in 2011 BelCompany over van Macintosh Retail. Sindsdien heeft Vodafone al een groot aantal BelCompany-winkels omgebouwd naar Vodafone. Op dit moment heeft Vodafone 140 Vodafone- en 88 BelCompany-winkels.