Witold Kepinski - 10 januari 2025

ASTRON gebruikt AI-native netwerkoplossingen van Juniper Networks

Juniper Networks, speler in veilige AI-native netwerken, is een project aangegaan met ASTRON, het Nederlandse instituut voor radioastronomie. Het doel is om de infrastructuur van ASTRON te verbeteren. Dit omvat het upgraden van het core-netwerk, toegangsnetwerk en een vast en draadloos netwerk, ter ondersteuning van de ontwikkeling van de vernieuwde LOFAR 2.0 (Low Frequency Array)-telescoop van het onderzoeksinstituut.

ASTRON gebruikt AI-native netwerkoplossingen van Juniper Networks image

LOFAR is momenteel de grootste radiotelescoop ter wereld. Hij werkt op de laagste frequenties die vanaf de aarde waarneembaar zijn. LOFAR maakt gebruik van een multifunctioneel sensornetwerk dat is gebaseerd op een innovatieve IT- en netwerkinfrastructuur die ongekend grote datavolumes gelijktijdig kan verwerken. De netwerkoplossingen van Juniper zullen de prestaties van de LOFAR-telescoop optimaliseren met 800G-functionaliteit. Dit maakt het mogelijk om data op grotere schaal te verwerken, de doorvoersnelheid te verhogen en de betrouwbaarheid te verbeteren met een robuuste architectuur die negen van de landen waarin ASTRON actief is met elkaar verbindt en ondersteuning biedt voor onderzoeksprojecten in deze regio’s.

De upgrade van de LOFAR 2.0-telescoop met behulp van de infrastructuur van Juniper zal de bandbreedte die binnen elk observatorium van ASTRON beschikbaar is met een factor tien verhogen. Het netwerk zal 24/7 toegang bieden tot alle LOFAR-antennes en de gelijktijdige bandbreedte verdubbelen. Dit draagt bij aan efficiënter ruimteonderzoek, synchronisatie van de antennes tot binnen een nanoseconde nauwkeurig en een algehele verbetering van de gevoeligheid en nauwkeurigheid van LOFAR. Het onderzoek dat met de LOFAR 1.0-telescoop is uitgevoerd heeft tot dusver geresulteerd in ruim 750 wetenschappelijke publicaties. LOFAR behoort daarmee tot de wereldwijde top 10 van sterrenkundige faciliteiten.

NWO

ASTRON is een vooraanstaand lid van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en staat aan de voorhoede van wetenschappelijk radioastronomisch onderzoek. De inzet van het instituut aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën en de exploitatie van onderzoeksfaciliteiten van wereldformaat heeft een sleutelrol gespeeld bij tal van sterrenkundige ontdekkingen. ASTRON is actief betrokken bij baanbrekend onderzoek, zoals de studie van exoplaneten en de vroegste fases in de ontwikkeling van het melkwegstelsel en de monitoring van weersomstandigheden in de ruimte.

DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW
HPE 01/01/2025 t/m 16/01/2025 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!