Redactie - 14 januari 2025

Europese bedrijven gedwongen om activiteiten zoals IT in China te isoleren

De Europese Kamer van Koophandel heeft haar rapport Siloing and Diversification: One World, Two Systems gepubliceerd, waarin de hoge kosten voor bedrijven en de economie worden benadrukt als gevolg van het feit dat bedrijven gedwongen worden hun activiteiten in China te isoleren, onder andere IT-omgevingen.

Europese bedrijven gedwongen om activiteiten zoals IT in China te isoleren image

Geopolitieke en handelsspanningen en China's beleid van zelfredzaamheid, in combinatie met groeiende binnenlandse en wereldwijde regelgevingsrisico's, leiden ertoe dat veel multinationals bepaalde functies in China, of zelfs hele operaties, scheiden van die in de rest van de wereld. Sommige leden van de Europese Kamer hebben aanzienlijk geïnvesteerd in dit proces, zodat ze nu in alles behalve naam op Chinese bedrijven lijken: ze hebben hun toeleveringsketens, personeelsbestand, verkoop- en inkoopfuncties gelokaliseerd en hun onderzoeks- en ontwikkelings-, data- en informatietechnologiesystemen geïsoleerd, in een poging om te voldoen aan de veranderende regelgevingsvereisten en om gezien te worden als een 'betrouwbare partner', zowel in de ogen van de Chinese autoriteiten als hun lokale partners en klanten.

Dit is een aanzienlijke afweging: siloing leidt tot een toename van zowel de totale kosten als de wereldwijde nalevingsrisico's, evenals de noodzaak om dubbele operaties en productie te hebben, wat uiteindelijk resulteert in inefficiëntie, verminderde innovatiecapaciteit en een verlies van internationale concurrentiekracht. En hoewel dit ertoe kan leiden dat hun producten worden gekwalificeerd als 'made in China', is dit niet gegarandeerd.

Risico's

Buitenlandse bedrijven geen haalbaar alternatief voor siloing bieden, brengt verschillende risico's met zich mee voor de Chinese economie en haar bedrijven. Hoewel sommige Europese bedrijven hun toeleveringsketens naar China verplaatsen om de veerkracht te vergroten, verplaatst een vergelijkbaar aantal hun toeleveringsketens om dezelfde reden. De uitstroom van buitenlandse directe investeringen naar andere markten, die al plaatsvindt, zou kunnen toenemen als bedrijven vinden dat de kosten om te blijven te hoog zijn, wat zou leiden tot een aanzienlijk verlies van banen en belastinginkomsten voor China. Ondertussen is het aannemelijk dat andere internationale markten steeds meer op zoek gaan naar hulpmiddelen die hun eigen bedrijven beter kunnen beschermen tegen Chinese concurrentie op hun eigen terrein.

"Veel bedrijven lokaliseren bepaalde functies of zelfs hun hele operatie in China om commerciële redenen", aldus Jens Eskelund, voorzitter van de Europese Kamer. "Degenen die gedwongen worden om zich af te zonderen, volgen echter niet de normale, commerciële logica en maken zichzelf vaak gemakkelijker vervangbaar door hun concurrenten, terwijl ze hun vermogen om als echt wereldwijde entiteiten te opereren opgeven."

Download hier het rapport.

DIC Awards 5/12/2024 t/m 20/03/2025 BW Digital Realty 13/01/2025 t/m 20/01/2025 BW
HPE 01/01/2025 t/m 16/01/2025 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!