Witold Kepinski - 16 januari 2025

Meeste systemen TU/e voor maandag weer online

De TU/e verwacht het grootste deel van haar netwerk en de netwerkgebonden systemen voor het weekeinde weer veilig en beschikbaar te hebben. Tijdens het weekend worden ze nog functioneel getest. Het plan om maandag 20 januari het onderwijs te herstarten en daarmee één week op te schuiven, gaat naar verwachting dan ook door. Verder blijkt uit de voorlopige resultaten van de eerste fase van het onderzoek naar de cyberaanval dat de digitale veiligheidssystemen goed hebben gewerkt, waardoor de daders ‘op heterdaad’ betrapt zijn.

Meeste systemen TU/e voor maandag weer online image

De universiteit meldt: 'We houden een actueel overzicht bij van systemen die weer veilig en in de lucht zijn, zie onderaan deze pagina. Gebruikers zullen helaas nog even te maken kunnen krijgen met storingen die kunnen ontstaan door de opstart. We hopen op begrip hiervoor. Ook blijft de mogelijkheid bestaan dat er tegenvallers gaan optreden, we houden iedereen hiervan op de hoogte.

We handhaven het advies voor de rest van deze week om zelf de afweging te maken of het zinvol is om naar de campus te komen om hier te komen werken of studeren. Vanaf maandag zal de situatie naar alle waarschijnlijkheid voldoende hersteld zijn voor alle reguliere activiteiten op de campus.

Uit de eerste fase van het interne onderzoek naar de cyberaanval, van de TU/e samen met externe experts, blijkt dat detectie en respons goed hebben gewerkt. Er zijn nog geen tekenen gevonden dat de hackers erin geslaagd zijn om systemen te gijzelen, documenten te versleutelen, of data te ontvreemden.

Veiligheid

Patrick Groothuis, vicevoorzitter van de TU/e: “Uit het onderzoek ontstaat het beeld dat de hackers afgelopen weekend op heterdaad zijn betrapt, en dat erger is voorkomen door het kordate ingrijpen van onze ICT-experts.” In het onderzoek is ook boven water gekomen hoe de hackers zijn binnengekomen. De TU/e heeft nu nog meer veiligheidsmaatregelen genomen. Groothuis: “We vertrouwen erop dat hiermee alles stapsgewijs weer veilig opgestart kan worden. We gaan hierbij niet over één nacht ijs. Tegelijkertijd zijn er wat betreft digitale veiligheid geen 100%-garanties, dus blijven we extra alert en nemen direct maatregelen wanneer nodig.”

Voor vragen vanuit de community is een helpdesk operationeel van circa tien personen, die bereikbaar is onder meer via het Whatsapp-nummer hieronder. De medewerkers slagen er tot nu toe in om alle vragen binnen enkele uren op te pakken via https://wa.me/+31641683406.

Groothuis: “We realiseren ons dat deze crisis en de gevolgen breed worden gevoeld in onze community en veel van onze mensen extra werk bezorgen. We willen dan ook onze grote waardering uitspreken voor de inzet en veerkracht waarmee iedereen dit oppakt, met name de medewerkers van de diensten LIS en ESA die mee voorop zijn gegaan bij de aanpak van deze situatie.”

Overigens heeft Surf, de ICT-coöperatie van onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland, vandaag te maken gehad met een andere cyberaanval, een DDoS-aanval. Mensen op de TU/e-campus ondervonden hinder van deze aanval, doordat het leidde tot haperingen in de Wi Fi-verbinding.'


Sophos Cybersecurity on Tour 11-02-2025 BW PQR Gold awards 16/01/2025 t/m 23/01/2025 BN + BW
Commvault BN + BW  06/01/2025 t/m 20/01/2025

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!