Witold Kepinski - 22 januari 2025

Meeste werkgevers in ICT-sector hebben moeite met invullen vacatures

Drie op de vier werkgevers in de ICT-sector heeft moeite met het invullen van vacatures, vooral voor functies als softwareontwikkelaar en systeembeheerder. Dit blijkt uit een onderzoek dat SEO Economisch Onderzoek in samenwerking met NLdigital heeft uitgevoerd. Het rapport benadrukt dat een combinatie van scholing, arbeidsbesparende technologieën en arbeidsmigratie noodzakelijk is om de groeiende krapte aan te pakken.

Meeste werkgevers in ICT-sector hebben moeite met invullen vacatures image

Volgens het onderzoek heeft 74% van de werkgevers in de ICT-sector moeite met werving, waarbij bij 20% meer dan de helft van de vacatures langer dan zes maanden openstaat. De grootste uitdagingen liggen bij een gebrek aan geschikte kandidaten, concurrentie binnen de sector en de hoge salariseisen van potentiële werknemers.

Praktische oplossingen beschikbaar 

Het rapport wijst op drie effectieve strategieën om de krapte te bestrijden:

  • Scholing en doorstroming: Bedrijven investeren in opleidingen en stimuleren de doorstroom van junioren naar senior functies. Echter, tijdgebrek en de beschikbaarheid van geschikte opleidingen blijven belangrijke hindernissen. Zelf opgezette leerprogramma’s en skills-gebaseerde werving bieden kansen.
  • Arbeidsbesparende technologieën: 75% van de organisaties gebruikt tools zoals Robotic Process Automation (RPA) en AI om de werkdruk te verlichten en processen te verbeteren. Toch blijft een gebrek aan interne expertise een obstakel. Het inhuren van externe kennis kan hierbij helpen.
  • Arbeidsmigratie: Buitenlands talent is voor veel bedrijven essentieel om hun capaciteit en concurrentiekracht te behouden. Oplossingen zoals taaltrainingen en cultuursensitieve onboardingprogramma’s worden steeds belangrijker.

Samenwerking als sleutel tot succes 

Interim-directeur René Corbijn van NLdigital licht de bevindingen uit het rapport toe: "De krapte in de ICT-sector is al lange tijd een uitdaging. Het rapport laat ook zien dat er volop kansen liggen om arbeidsmarktkrapte te bestrijden. Dit vraagt om goede samenwerking. Het bedrijfsleven kan nog meer investeren in de ontwikkeling van digitaal talent van binnen en buiten de sector. Ook zien we dat veel bedrijven talent uit het buitenland aantrekken. Het is cruciaal voor de toekomst van onze digitale bedrijven dat kennismigranten welkom blijven in Nederland. Daarnaast is intensieve samenwerking met overheden en instanties als het UWV nodig. De arbeidsmarkt krapte raakt immers niet alleen bedrijven uit de digitale sector maar alle bedrijven en organisaties die aan het digitaliseren zijn." 

Aanbevelingen voor de sector 

Werkgevers worden aangespoord om wervingsstrategieën te moderniseren, zoals het benadrukken van leergierigheid boven diploma’s in vacatureteksten en het versneld doorstromen van junior personeel. Ook wordt een sterker gebruik van technologie en investeringen in eigen scholingsprogramma’s aanbevolen. In een bijeenkomst met de leden van NLdigital en onder andere het UWV is gesproken over de problemen en oplossingen voor de krappe ICT arbeidsmarkt. Anna Noorda, general manager van Goodzo en binnen NLdigital belast met de portefeuille Digitaal Talent stelt: “De mismatch tussen het potentieel op de arbeidsmarkt en de vraag vanuit het bedrijfsleven is één van de belangrijkste oorzaken dat de ICT-arbeidsmarkt vastloopt. Leveranciers én opdrachtgevers zullen veel flexibeler moeten zijn in wie we een kans geven op de arbeidsmarkt.” Om dit probleem aan te pakken zal NLdigital dit voorjaar samen met leden en partners werken aan een manifest en concreet plan.

Orangebeard Platinum awards 22/01/2025 t/m 05/02/2025 BN + BW SLTN Gold awards 20/01/2025 t/m 27/01/2025 BN + BW
Orangebeard Platinum awards 22/01/2025 t/m 05/02/2025 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!