Witold Kepinski - 15 december 2016

Microsoft security software is meest populair bij bedrijven met 50 of meer medewerkers

Microsoft security software is meest populair bij bedrijven met 50 of meer medewerkers image

Op het gebied van security-software is Microsoft het meest populair bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers. Antivirussoftware is hierbij buiten beschouwing gelaten. Ruim een derde van de aangetroffen security-oplossingen draagt het Microsoft-logo. Dit blijkt uit analyse van circa 3.200 gesprekken die Computer Profile voerde met IT-managers van Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers over het gebruik van security hard- en software.

Onder de in kaart gebrachte security-oplossingen vallen onder meer de ISA Server/Forefront-oplossingen, maar ook identity en access management, authenticatie, mail security en andere content security-toepassingen. Segmentatie naar markten laat voor de top drie zien dat Microsoft security-oplossingen bovengemiddeld scoren bij het publieke domein (46%) en iets beneden gemiddeld (23%) bij bedrijven met 50 tot 250 medewerkers en multinationals (24%).

Sophos wordt bovengemiddeld ingeschakeld in de publieke sector (14%), maar komt in verhouding minder terug bij multinationals. Ook Trend Micro komt het sterkst naar voren binnen het publieke domein met 8 procent. De trendlijn voor het aandeel in de installed base in de afgelopen jaren is dalend voor Microsoft, redelijk stabiel voor Trend Micro en iets stijgend voor Sophos.

End Point-/Antivirusoplossingen

Bijna 30 procent van de werkplekken wordt beschermd door software van Intel Security (voorheen McAfee). Daarmee is het bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met 50 of meer medewerkers de meest voorkomende antivirustoepassing. Het aandeel van Intel Security in de penetratie is op dit gebied de afgelopen jaren wel enigszins teruggelopen. In 2011 bedroeg het aandeel Intel Security nog 37 procent. Het aandeel Symantec is, met een penetratie van 19 procent, de tweede meest gebruikte leverancier van end point-bescherming. In 2011 bedroeg dat 21 procent.

Sophos, de nummer drie, kent met een penetratie van ruim 14 procent een lichte stijging vergeleken met vorig jaar. De pakketten die de laatste jaren terrein winnen binnen de bekeken doelgroep zijn ESET en Kaspersky.

Firewalls

Als laatste kan naast softwarematige security-oplossingen ook worden gekeken naar de hardware die wordt gebruikt. Het gaat hier om het geheel van aanwezige routers en hardware firewalls. Cisco heeft een uitzonderlijke positie op dit terrein. Twee derde van de aangetroffen routers en hardware firewalls is afkomstig van deze vendor. HPE en Juniper maken de top drie voor Nederland compleet.

computerprofile-security-1.jpg

Lenovo Channel Campagne vierkant Algosec 14/11/2024 t/m 28/11/2024 BW
Axians 12/11/2024 t/m 26/11/2024 BN+BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!