Banken en telecombedrijven willen wijziging Telecommunicatiewet om fraude tegen te gaan
Banken en telecombedrijven willen hun klanten beter kunnen beschermen tegen oplichters die zich aan de telefoon voordoen als bankmedewerker. Daarom willen banken bij telecomaanbieders kunnen checken of iemand telefonisch in gesprek is tijdens het overboeken van geld. Met zo’n 'in gesprek'-check kan veel schade door bankhelpdeskfraude worden voorkomen. Op dit moment biedt de wet geen ruimte voor zo'n check. Daarom roepen de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en de branchevereniging voor de telecomindustrie NLconnect het kabinet en de Tweede Kamer op om dit mogelijk te maken door de Telecommunicatiewet aan te passen.
Bij bankhelpdeskfraude doet een oplichter zich vaak telefonisch voor als een bankmedewerker. Tijdens het telefoongesprek probeert de oplichter het slachtoffer op zeer overtuigende wijze en onder grote psychologische druk over te halen om geld over te maken, bijvoorbeeld naar een zogenaamde veilige kluisrekening. Uit onderzoek van banken blijkt dat slachtoffers in meer dan 75% van de gevallen tijdens de frauduleuze overboeking telefonisch in gesprek zijn met de oplichter. Als de bank dus tijdens de overboeking kan controleren of de klant in gesprek is en meer aanwijzingen voor fraude heeft dan kan de bank de betaling blokkeren totdat er contact is geweest met de klant. Op die manier kan veel fraude worden voorkomen.
Line Busy
Dit gezamenlijke project van banken en telecombedrijven onder de naam 'Line Busy' is gebaseerd op een vergelijkbare dienst die in het Verenigd Koninkrijk al succesvol wordt gebruikt onder de naam 'Scam Signal'. De eerste resultaten daar laten zien dat het aantal geslaagde fraudepogingen met ongeveer 40% afnam. Uit een eerste analyse blijkt dat een vergelijkbare aanpak ook in Nederland kan werken. Maar daarvoor moet dus wel de Telecommunicatiewet worden aangepast.
Bankhelpdeskfraude zorgt voor veel leed en stress bij slachtoffers. De schade van deze vorm van oplichting daalde in 2023 weliswaar met 45% maar met een schadebedrag van 28 miljoen euro blijft het een hardnekkig maatschappelijk probleem. Dit kan alleen worden opgelost als alle betrokken partijen samenwerken en maatregelen nemen. 'Line Busy' is een goed voorbeeld van hoe samenwerking kan leiden tot het effectief tegengaan van online fraude.