Witold Kepinski - 07 februari 2025

ACM: KPN mag Open Tower Company onder voorwaarden overnemen

KPN mag de aanbieder van antenne-opstelpunten Open Tower Company (OTC) onder voorwaarden overnemen, zodat KPN met APG aandeelhouder wordt in OTC. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten na onderzoek naar de gevolgen van deze overname. Door het stellen van voorwaarden houden andere telecombedrijven eerlijke en gelijke toegang tot de antenne-opstelpunten van OTC. Daarmee is het risico op hogere prijzen of slechtere netwerkdekking weggenomen.

ACM: KPN mag Open Tower Company onder voorwaarden overnemen image

Op antenne-opstelpunten worden antennes voor mobiele telecomdiensten geplaatst. Voorbeelden van antenne-opstelpunten zijn zendmasten. Telecomaanbieders plaatsen hun antennes op deze opstelpunten, zodat consumenten en bedrijven overal goed bereik hebben op hun telefoon of andere mobiele apparaten. Tegelijkertijd is er maatschappelijke weerstand om antenne-opstelpunten te plaatsen. Telecomaanbieders gebruiken dan ook zowel eigen antenne-opstelpunten als die van elkaar en van andere partijen, zoals OTC. Daarmee kunnen ze een goede landelijke dekking realiseren.

KPN verwacht dat OTC met de overname beter in staat is nieuwe zendmasten te plaatsen voor KPN en voor andere telecomaanbieders. Dit gebeurt in concurrentie met partijen als Cellnex en VodafoneZiggo.

Voorwaarden: eerlijke en gelijke toegang voor andere bedrijven

De ACM verbindt onder andere de volgende voorwaarden aan deze overname:

Andere telecombedrijven moeten ook na de overname onder eerlijke en gelijke voorwaarden en tarieven toegang houden tot de antenne-opstelpunten van OTC. Dit betekent onder meer dat de dienstverlening aan andere telecombedrijven van minstens even goede kwaliteit moet zijn als de dienstverlening aan KPN. Voor het verlenen van toegang tot antenne-opstelpunten past OTC een transparante procedure toe. Bestaande overeenkomsten met telecombedrijven worden gerespecteerd.

Daarnaast is er een protocol opgesteld, waarin wordt geregeld dat KPN geen bedrijfsvertrouwelijke informatie van concurrenten kan gebruiken om zijn eigen positie te versterken.

Waarom voorwaarden?

Verschillende telecombedrijven zoals Odido en VodafoneZiggo hebben bij de ACM zorgen geuit over de overname. Na onderzoek zag de ACM het risico dat KPN door de overname de toegang tot de antenne-opstelpunten zou kunnen verslechteren. Dit kan bij concurrerende telecombedrijven leiden tot een slechtere netwerkdekking of hogere prijzen. Daarnaast zag de ACM het risico dat KPN door de overname concurrentiegevoelige informatie van haar concurrenten zou kunnen gebruiken om haar eigen positie te versterken, bijvoorbeeld informatie over voorkeurslocaties van toekomstige antenne-opstelpunten. Dit zou KPN een oneerlijke voorsprong geven bij het verwerven van geschikte locaties voor antenne-opstelpunten. Deze voorwaarden nemen deze risico’s weg.

Waarom onderzoekt de ACM overnames?

Het is bij elke overname de vraag of direct na de transactie en in de daarop volgende jaren nog voldoende concurrentie overblijft. Concurrentie zorgt ervoor dat een product of dienst voor een goede prijs en kwaliteit op de markt is en dat innovatie wordt gestimuleerd. Daarom beoordeelt de ACM vooraf of een bedrijf een ander bedrijf mag overnemen. Een overname mag niet doorgaan als het samengaan van de bedrijven negatieve gevolgen heeft voor de concurrentie en daarmee voor de prijs, kwaliteit of innovatie. En daarmee uiteindelijk ook voor de consument negatief uitpakt. De ACM gaat na of de markten goed blijven werken voor mensen en bedrijven, nu en in de toekomst.

Infinity Gold award 06/02/2025 t/m 13/02/2025 BN + BW Futureproof Group Platinum award 05/02/2025 t/m 19/02/2025 BN + BW
Infinity Gold award 06/02/2025 t/m 13/02/2025 BN + BW

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!