Tech-sector slaat alarm over Europese achterstand
We lopen achterop in de tech-race als Europa en Nederland, er is te weinig kapitaal beschikbaar voor tech-startups op belangrijke gebieden zoals quantum en AI, de regelgeving is beknellend en succesvolle technologie-IPO’s hebben we al jaren niet meer gehad. De boodschap tijdens het vijfde State of Dutch Tech-event in Den Haag was duidelijk: er moet veel gebeuren willen we nog mee komen in de snelle technologieontwikkeling waar nu vooral China en de VS in voorop lopen.
Constantijn van Oranje (special envoy Techleap) en Beau-Anne Chilla (Forward.One).
Het State of Dutch Tech-rapport van Techleap, de non-profitorganisatie voor het versnellen van de groei van startups en scaleups, was direct voorafgaand aan al State of Dutch Tech al vrij alarmerend. Ondanks het belang van technologisch ondernemerschap voor een concurrerende economie hapert de groei van het Nederlandse tech-ecosysteem. Met name de afname in nieuwe startups en het gebrek aan Nederlandse investeerders in grote investeringsrondes zijn zorgwekkende trends in het afgelopen jaar. Ook het aantal Nederlandse startups dat doorgroeit tot scale-up blijft laag.
Ook hoop
Prins Constantijn van Oranje, special envoy van eventorganisator Techleap, borduurde bij de opening voort op het rapport. De sfeer in Europa is wat somber als het gaat om onze positie in de technologierace, zo stelde hij. “Er is veel negativiteit over dat we achterop dreigen te raken als Europa. Nieuws zoals over DeepSeek-algoritme geeft misschien weer wat hoop, omdat het aantoont dat je ook zonder honderden miljarden dollars aan investeringen een LLM kunt ontwikkelen.”
Verder refereerde de special envoy aan de snelle economische ontwikkelingen in India, waar een compleet subcontinent door investeringen in technologie en het benodigde talent veel van de bijna 1,5 miljard inwoners uit de armoede weet te halen. Dat moet Europa toch ook zeker kunnen.
“Er is dus wel degelijk hoop dat wij kunnen winnen in de technologierace: door groots te denken, door een goede samenwerking tussen publieke en private partijen, door voort te bouwen op de sterke punten die we als Europa hebben.” En, zoals mededagvoorzitter Beau-Anne Chilla van deeptech-investeerder Forward.One opmerkte, met een beter investeringsklimaat. “Er bestaat veel frustratie bij startups en scale-ups om voldoende investeringen binnen te halen, deels als gevolg van regulering.”
Meer groei tech-sector
Kortom, het is niet alleen kommer en kwel, benadrukte Constantijn van Oranje. “De afgelopen vijf jaar hebben we onze technologiesector echt wel zien groeien. En dat is belangrijk. We hebben een sterke tech-sector nodig waarin ondernemers en investeerders samenwerken om nieuwe ASML’s en Philips’en neer te zetten, om mondiaal impact te maken. De potentie hiervoor is aanwezig, maar we moeten nu echt gaan opschalen. Voor een sterk, autonoom Europa en natuurlijk ook om er geld mee te verdienen.” Die mix van dominee en koopman is toch wel een typisch Nederlandse eigenschap, benadrukte Van Oranje.