Participatiegraad vrouwen in STEM-sector blijft ver achter bij Europese top
Nederland loopt aanzienlijke risico's om haar status als wereldwijde STEM-leider te verliezen als gevolg van dalende onderwijsnormen, onvoldoende overheidsinvesteringen en een genderkloof. STEM staat voor Science, Technology, Engineering en Mathematics.

Deze bevindingen staan in een nieuwe studie van wereldwijde workforce consultancy SThree en het Centre for Economic and Business Research (Cebr).
Hoewel Nederland wereldwijd op plaats 8 staat van de STEM skills index, identificeert het rapport knelpunten binnen het basisonderwijs. Nederland is met name in het onderwijs met betrekking tot natuurwetenschappen (zoals biologie, scheikunde en natuurkunde) flink gedaald de laatste jaren, en staat nu wereldwijd nog maar op de 21e plek.
Margot van Soest, Managing Director voor Nederland en Spanje bij SThree: “Een grondige analyse van de data laat zien dat er ruimte is voor verbetering. Nederland heeft een sterke positie met kwalitatief hoogstaand STEM-onderwijs, maar we staan slechts 14e in STEM-onderwijs op basis- en middelbare schoolniveau. Door te investeren in STEM-onderwijs vanaf jonge leeftijd, kunnen we een sterkere basis leggen en een aanzienlijke toename van het toekomstige aantal STEM-professionals stimuleren."
Genderongelijkheid
Nederland blijft ook achter op het gebied van overheidsinvesteringen in onderzoek en ontwikkeling (R&D), vooral in de groene energiesector (26e in de wereldwijde ranking). Daarnaast scoort Nederland slecht op het gebied van gendergelijkheid. Als het gaat om de deelname van vrouwen aan de STEM-sector staat Nederland met de 30e plek bijna helemaal onderaan.
Nederland behoort op verschillende punten tot de wereldtop, maar die kracht blijft deels onbenut. Het heeft de op één na beste onderzoeksinstellingen ter wereld, staat wereldwijd op de 5e plaats in STEM-mogelijkheden en heeft een sterke technologiesector (3e wereldwijd in aantal softwareontwikkelaars). Door deelname van vrouwen aan STEM-sectoren te stimuleren en exacte wetenschap in het primair onderwijs een centralere rol te geven, kan er meer talent doorstromen naar hoogwaardige onderzoeksinstellingen en topsectoren, waar het aanbod van technisch talent nog altijd ver achterblijft bij de vraag.
Onderwijs
In vergelijking met gevestigde STEM-landen valt Nederland op door zijn robuuste onderzoeksinstellingen en uitgebreide tech-ecosysteem. Het land staat op de 4e plek met betrekking tot werkgelegenheid binnen de STEM-sectoren, ondersteund door belangrijke engineering- en productiebedrijven. Sterke resultaten in Life Sciences (7e) en Technologie (10e) versterken de positie van Nederland als koploper in deze gebieden.
Om de sterke positie te behouden, moet Nederland haar bestaande STEM-kracht beter benutten door STEM te integreren in het curriculum van het primair en secundair onderwijs. Door vroege betrokkenheid te bevorderen en de toegang tot STEM-leermogelijkheden te verbeteren, kan het land met een divers en hooggeschoold aanbod van STEM-professionals innovatie en economische groei bevorderen.
Voor meer bevindingen uit de STEM Skills Index, bezoek www.sthree.com/en-gb/insights-and-research/stem-skills-index.