AcICT roept kabinet op tot sneller leren op ICT-gebied
Het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) heeft vorige week haar Jaarrapportage 2024 overhandigd aan staatssecretaris Szabó van Digitalisering en Koninkrijksrelaties. De belangrijkste conclusie van het college, op basis van de onderzoeken in het afgelopen jaar, is dat de Nederlandse overheid significant sneller moet leren op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT) om tijdig te kunnen bijsturen. Deze noodzaak begint bij de politieke top.

Het AcICT benadrukt dat het kabinet meer aandacht moet besteden aan de diepgaande impact van digitale ontwikkelingen. Daarnaast pleit het college ervoor om de staatssecretaris voor Digitalisering de bevoegdheid te geven om effectief te coördineren op departement overstijgende digitale vraagstukken.
Urgentie digitale vraagstukken neemt toe
Volgens het Adviescollege is de urgentie van digitale vraagstukken de afgelopen periode verder toegenomen. Geopolitieke spanningen vereisen een versterkte focus op digitale autonomie en weerbaarheid. Tegelijkertijd roepen snelle technologische ontwikkelingen, waaronder de verantwoorde implementatie van Artificial Intelligence (AI), nieuwe complexe vragen op voor de overheid.
Een ander cruciaal punt dat het AcICT aanstipt, is het centraal stellen van de burger bij de ontwikkeling van digitale overheidsvoorzieningen. De nasleep van gevoelige dossiers zoals de toeslagenaffaire heeft geleid tot een afname van het vertrouwen in de overheid. Het college stelt dat een correcte uitvoering van overheidsprocessen, met de juiste digitale ondersteuning die aansluit bij de verwachtingen van burgers, essentieel is om dit vertrouwen te herstellen.
Unieke positie AcICT benadrukt
Tegen de achtergrond van deze groeiende digitale complexiteit en urgentie, trad op 1 juli 2024 de Wet Adviescollege ICT-toetsing in werking. Hierdoor kreeg het AcICT een wettelijke en permanente status. Het college benadrukt dat dit een unieke situatie is: Nederland is het enige land waar een onafhankelijk adviesorgaan direct bewindspersonen en het parlement adviseert over de beheersing van omvangrijke ICT-projecten en andere digitale aspecten van de overheid.
Deze wettelijke verankering onderstreept volgens het AcICT het belang dat het parlement hecht aan een juiste, rechtvaardige en doelmatige inzet van ICT binnen de overheid. Het toont de serieuze intentie van de volksvertegenwoordiging om de digitale capaciteiten van de overheid te verbeteren.