Witold Kepinski - 09 april 2025

Nederlandse websites nog onvoldoende zichtbaar voor AI-systemen

Met de opkomst van generatieve AI verandert het digitale speelveld ingrijpend. Waar websites tot voor kort vooral waren afgestemd op menselijke bezoekers en zoekmachines, speelt nu een derde gebruiker een steeds grotere rol: de AI-agent. Uit een nieuw benchmarkonderzoek van digital agency Snakeware blijkt dat veel Nederlandse websites hier nog niet voldoende op zijn ingericht.

Nederlandse websites nog onvoldoende zichtbaar voor AI-systemen image

AI als nieuwe gebruiker van het web

AI-systemen zoals ChatGPT, Perplexity en Google’s Gemini analyseren websites technisch, semantisch en gestructureerd om zelfstandig antwoorden te formuleren. Deze ontwikkeling heeft directe gevolgen voor digitale vindbaarheid. Websites die niet toegankelijk of begrijpelijk zijn voor AI-agents, dreigen uit beeld te raken in deze nieuwe supersnel opkomende laag van online interactie.

“AI is niet de toekomst, maar de gebruiker en service van vandaag,” aldus Ate van der Meer, medeoprichter van Snakeware. “Organisaties die hun digitale content niet op orde hebben voor deze taalmodellen, verliezen snel terrein in online zichtbaarheid en daarmee conversie en succes.”

Drie sectoren onder de loep

Snakeware onderzocht hoe websites in de sectoren Foodretail, Travel & Booking en Mobility, Retail & Luxury waarin het bedrijf actief is, scoren op wat het bureau ‘robotvriendelijkheid’ noemt: de mate waarin een website toegankelijk, gestructureerd en leesbaar is voor AI. Snakeware nam hierbij ook de websites die het bedrijf voor zijn klanten heeft gebouwd onder de loep.

  • Foodretail: Platforms als Dirk.nl en Vomar.nl scoren hoog dankzij open opzet en snelle laadtijden. Grote concurrenten zoals Albert Heijn en Jumbo blokkeren AI-verkeer gedeeltelijk via verplichte logins of postcodechecks.
  • Travel & Booking: Sites als Doeksen.nl en RCN.nl presteren beter dan bekende spelers als Roompot en Center Parcs, met name op het gebied van structuur en snelheid.
  • Mobility, Retail & Luxury: Fietsmerken Koga en Batavus lopen voorop in digitale toegankelijkheid en laten concurrenten als Giant duidelijk achter zich. In het luxesegment toont Royal Coster een solide digitale basis en een duidelijke opwaartse trend.

GEO als nieuwe standaard

In het verlengde van het onderzoek introduceert Snakeware de term GEO (Generated Engine Optimization) als een nieuwe, meetbare standaard voor digitale toegankelijkheid richting AI. Deze metric kijkt onder andere naar snelheid, structured data, semantische opbouw en technische openheid.

Van der Meer: “GEO is het optimaliseren van je website voor AI-gestuurde zoek- en antwoordsystemen. Dus niet alleen zichtbaar zijn in Google, maar ook begrepen en genoemd worden door AI-assistenten zoals ChatGPT, Copilot en Gemini."
Het onderzoek is uitgevoerd met publieke tools zoals Google PageSpeed Insights, Screaming Frog en structured data-analyse. De diepgaand onderzoek AI-modellen van ChatGPT en Perplexity.

Snakeware pleit voor een open en controleerbare aanpak van AI-vindbaarheid. Organisaties worden uitgenodigd om hun eigen websites te analyseren en waar nodig te optimaliseren.

“Digitale zichtbaarheid verschuift van SEO naar GEO,” stelt Van der Meer. “Wie zich daar niet op voorbereidt, mist aansluiting bij een fundamentele verandering in online gedrag.”


Verkada BW 10-04 tm 25-04-2025
Verkada BN + BW 10-04 tm 25-04-2025

Wil jij dagelijkse updates?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!